Ex -Yu

Zaev: Makedonija želi rješenje spora, ali ne po svaku cijenu

Zaev: Makedonija želi rješenje spora, ali ne po svaku cijenu
Foto: N.N. | Zaev: Makedonija želi rješenje spora, al ne po svaku cijenu

SKOPLJE - Makedonija će uraditi sve što može kako bi se pronašlo rješenje za spor oko imena s Grčkom, ali ne po svaku cijenu, poručio je danas makedonski premijer Zoran Zaev.

"Vjerujte mi, apsolutno znamo šta je moguće, šta je prihvatljivo i koliko daleko možemo da idemo. Uradićemo sve što možemo da pronađemo rješenje za 25-ogodišnji gorki spor, ali ne po svaku cijenu", rekao je Zaev.

On je naglasio da bilo kakvo rješenje tog spora mora da garantuje identitet i dostojanstvo za obje strane, prenela je MiA.

Zaev je ponovio da je za vladu prihvatljiva geografska odrednica.

"Držimo se stava da su dostojanstvo i identitet vitalna pitanja. Uvjeren sam da Makedonija može da pronađe rješenje kroz konsenzus u interesu njene perspektive za članstvo u NATO i EU", rekao je Zaev.

Izrazio je uvjerenje da rješenje mogu da postignu državne institucije, politički akteri, uz udružene snage vlade i opozicije.

Na pitanje da prokomentariše najavu grčkog ministra spoljnih poslova o pripremi nacrta međunarodnog sporazuma, Zaev je rekao da je Makedonija spremna da iskoristi svaku priliku koja vodi do rješenja jer bi spor trebalo da bude okončan postizanjem međunarodnog sporazuma.

"Pozdravljam takvu ideju, može biti od pomoći", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi pregovarački proces mogao da se nastavi naredne nedjelje na sastanku posrednika UN Metjua Nimica sa ministrima spoljnih poslova Makedonije i Grčke.

Upitan da li proces rješavanja spora oko imena podrazumijeva mogućnost promjene Ustava, Zaev je rekao da ne vidi potrebu za promjenom Ustava.

"U pregovorima o imenu, zahtev za promjenu ustava je stav Grčke, ali mi imamo naš", rekao je Zaev.

On je podsjetio da je Makedonija promijenila svoj Ustav 1993. godine i dodao da "sve što sada činimo je da dokažemo da Makedonija nema nikakve ambicije, ni teritorijalne ni neke druge, da Makedonija nema iredentističke pretenzije".

"Makedonija želi da gradi prijateljstvo", poručio je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije