Ex -Yu

Zagreb prvi u Evropi po proslavi Božića i dočeku Nove godine

Zagreb prvi u Evropi po proslavi Božića i dočeku Nove godine
Foto: Ilustracija | Zagreb prvi u Evropi po proslavi Božića i dočeku Nove godine

ZAGREB - Zagreb je po proslavi Božića i Nove godine najbolji u Evropi, te je "još jednom iza sebe ostavio više od 20 gradova, među kojima su Beč, Budimpešta i Strazbur", piše danas agencija HINA o "evropskih prvih pet", pozivajući se na "jedan dnevnik".

Procjenjuje se da su turisti za Božić i doček Nove godine u Zagrebu potrošili i više od 400 miliona kuna (53,8 miliona evra), koliko je inkasirano 2016. godine.

Hoteli su i dalje puni, privatni smještaj takođe, a prije svega zagrebački stanovi koji se iznajmljuju.

"Rijeke ljudi svakodnevno dolaze u grad, koristeći i poklon gradonačelnika Milana Bandića da je javni prevoz vikendima besplatan", prenosi HINA.

Međutim piše HINA, teolozi ukazuju da "sve glasniji vašarski" Božić i doček Nove godine "ometa put do vjerskog", ali za to ne krive trgovce i druge privrednike, nego upućuju na odgovornost svakog vjernika, kao i crkve.

Teolog Evandjeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj i rektor Evandjeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič upozorava da su "sile kapitalizma prevladale i u velikoj mjeri prikrile duhovnu poruku Božića".

"Izuzetno kreativno-produktivna 'božićna industrija' i propaganda, uz pratnju trgovačke revnosti i potrošačke naivnosti su božićni praznik pretvorile u poseban festival na kalendaru potrošačkih ludosti.., bez asocijacije i nasuprot duhovnom značenju Božića", rekao je Kuzmič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije