Ex -Yu

Zagreb sanira štete od potresa, ulice prazne

Zagreb sanira štete od potresa, ulice prazne
Foto: Anadolija | Zagreb sanira štete od potresa, ulice prazne

ZAGREB - U dijelovima Zagreba pogođenim nedjeljnim potresom u toku je uklanjanje opasnih dijelova zgrada koji uslijed naleta vjetra ili ponovljenog potresa mogu ugroziti građane, a na snazi su i mjere koje građane drže u kućama kako ne bi došlo do širenja zaraze virusom korona.

Potres koji je u nedjelju jutro u 6.24 sati zatresao Zagreb i okolinu, a imao je epicentar ispod prigradskog mjesta Markuševec, ponajviše je pogodio zagrebački centar, zgrade oko Trga bana Josipa Jelačića jer su upravo te zgrade, gotovo sve, izgrađene prije 1965. godine, kada su standardi gradnje zbog potresa podignuti na viši nivo.

Uglavnom, riječ je o zgradama s početka 20. vijeka ili ranijoj gradnji u kojoj se koristila opeka.

Uz jedan izgubljeni život i više desetina povrijeđenih, Zagreb još uvijek utvrđuje razmjere materijalne štete koja je prouzročena potresom kakav na ovom području nije zabilježen u proteklih 140 godina.

Građanima prijete urušeni dimnjaci i krovovi te dijelovi fasada koji vise nad gradskim ulicama na kojima je u uobičajenim uslovima, promet pješaka i automobila intenzivan.

Epidemija virusa korona i mjere koje su na snazi smanjile su broj građana na ulicama, tako da se većinom mogu sresti pripdanici policije, vatrogasnih jedinica, civilne zaštite, statičari i radnici privatnih građevinskih kompanija koji uz pomoć dizalica i opreme za radove na visini saniraju opasne dijelove zgrada i tako smanjila mogućnost daljnjeg nekontrolisanog urušavanja zgrada.

Čelnik Štaba civilne zaštite Davor Božinović danas je dokinuo mjeru zabrane rada trgovinama s građevinskom opremom na području Grada Zagreba i dijela Zagrebačke županije kako bi se mogli sanirati djelomično urušeni objekti čija statika omogućava daljnje stanovanje.

U Republici Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, virusom korona je zaražena 551 osoba, do sada sa tri smrtna ishoda, a krivulja rasta broja zaraženih i dalje u porastu, ali u linearnom porastu, kako su poručili iz Štaba, zbog čega će se neke od preventivnim mjera djelomično ublažiti kako bi se omogućilo normalnije funkcionisanje društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije