Ex -Yu

Žandarmi ponovo osuđeni za napad na Vučićevog brata

Žandarmi ponovo osuđeni za napad na Vučićevog brata
Foto: Screenshot | Žandarmi ponovo osuđeni za napad na Vučićevog brata

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po osam mjeseci sa rokom provjere od tri godine sedmoricu žandarma niškog odreda, jer su upotrebom nepotrebne i prekomjerne sile isprebijali braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije, tokom održavanja "Parade ponosa 2014" u Beogradu.

To znači da se kazne neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počine novo krivično djelo.

Ovo je druga prvostepena presuda, jer je prvu, kojom su žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam mjeseci, prošle godine u junu ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi.

I na novu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša osuđeno je zbog krivičnog djela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim djelom napad na vojno lice u vršenju vojne službe.

Osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević.

Suđenje im je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu iz juna prošle godine, kada je isti sud potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mjere da spriječi napad.

Dio ovog incidenta zabilježio je snimatelj televizije "N1" koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Youtube.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije