Ex -Yu

"Zapad i u eri pandemije cenzuriše tekstove o NATO agresiji na SRJ"

"Zapad i u eri pandemije cenzuriše tekstove o NATO agresiji na SRJ"
Foto: Ilustracija | "Zapad i u eri pandemije cenzuriše tekstove o NATO agresiji na SRJ"

MOSKVA - Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je nedavnu odluku Facebooka da blokira stranicu portala "Vostok" zbog objavljivanja članaka o godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju rekavši da to predstavlja dokaz da se politička cenzura sprovodi čak i u najtežim uslovima kada se čovječanstvo bori za život.

Kako je navela, očigledno je da nekome iz administracije Facebooka ili među odgovornim za cenzuru nije "prijalo" podsjećanje na tragična dešavanja od prije 20 godina, kao i na sramotnu ulogu  tih zemalja koje su počinile agresiju protiv suverene države.

"Razlog tih ograničavajućih mjera nije jasan, iako je u obrazloženju odluke napisano da je došlo do određenih kršenja građanskih normi. Međutim, budući da je ova odluka donijeta odmah nakon što je informacija o godišnjici NATO bombardovanja objavljena, navodi na misao da uopšte nije riječ o slučajnosti", naglasila je Zaharova.

Ona je dodala i da je čitava ova priča prošla prilično neprimjetno, imajući u vidu situaciju sa pandemijom korona virusa u svijetu, međutim to je još jedan dokaz da se, uprkos semu, na zapadu sprovodi politička cenzura, da se krši princip slobode riječi, i to uz već dobro poznat "antiruski kontekst".

"Naravno da nam se to ne dopada, jer čak i u najtežim uslovima, kada se čovječanstvo bori protiv pandemije, čitav niz politički angažovanih struktura, uključujući i medije, koriste takve sramne metode cenzure iako bi se trebalo baviti sasvim drugim stvarima", zaključila je Zaharova.

Kako je u ponedjeljak saopštio glavni urednik "Vostoka" Vanja Savićević, društvena mreža Facebooka blokirala je jedan stranicu nakon što je portal objavio članke o godišnjici NATO agresije 1999. godine.

"Domen Vostok zabranjen na Facebooku i nijedan korisnik ne može postavljati naše vijesti na svoju stranicu, što je i situacija sa našom Facebook stranicom. Nismo dobili nikakvo zvanično obavještenje. Objavili smo članke o godišnjici početka NATO agresije na Jugoslaviju, a već onda neki korisnici nisu mogli da dijele ove vijesti, a već sutradan nam je zabranjeno da objavljujemo vijesti sa našeg portala. Pored toga, sve vijesti za posljednjih 10 godina našeg rada izbrisane su sa naše Facebook stranice, što je oko 100 hiljada objava", rekao je tada Savićević.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije