Ex -Yu

Zaraze virusom korona u još jednoj slovenačkoj bolnici

Zaraze virusom korona u još jednoj slovenačkoj bolnici
Foto: Tanjug/AP ilustracija | Zaraze virusom korona u još jednoj slovenačkoj bolnici

​LJUBLJANA - U još jednoj slovenačkoj bolnici u utorak su potvrđeni slučajevi zaraze virusom korona među osobljem, javljaju u utorak slovenački mediji.

Opšta bolnica u Slovenj Gradecu objavila je danas na svojim web-stranicama da je njenih 17 zaposlenih u samoizolaciji, u ovom trenutku je kod njih četvoro potvrđena zaraza, a svi do daljnjega ostaju kod kuće.

"Provjeravamo njihove moguće kontakte i testiramo ih kako bi spriječili širenje virusa, u koordinaciji s nacionalnim Institutom za javno zdravlje i lokalnim domom zdravlja", naveli su u bolnici u saopštenju.

Infekcije unutar zdravstvenog sistema u Sloveniji su već prije zabilježene i u zdravstvenim ustanovama u Ljubljani, Mariboru, Luciji (na slovenačkoj obali), prenosi Hina.

Jedan od prvih importovanih izvora zaraze u Sloveniji bio je ljekar iz Metlike koji se vratio sa skijanja u Italiji te zarazu prenio u kontaktu s pacijentima i štićenicima tamošnjeg doma za starije osobe.

U javnosti se ponekad izražava i ogorčenje nad postupcima onih koji su skijali u Italiji u drugoj polovini februara, kad su u Sloveniji školski praznici, a među njima je bilo i dosta ljekara.

Neke od njih uzela je u zaštitu ljekarska komora koja tvrdi da su oni, nakon što su se vratili iz inostranstva, s područja gdje je epidemija već bila na pohodu, zapravo uvažavali tadašnje stajalište ministarstva zdravstva i Instituta za javno zdravlje po kojemu oni koji nemaju simptoma bolesti ne trebaju biti testirani, što se promijenilo tek nakon izbijanja prvih zaraza među zaposlenima u bolnicama.

Osim unosa zaraze u zdravstveni sistem, slovenačke epidemiologe jako brine i moguće širenje zaraze na domove starijih osoba koji su jedna od najrizičnijih skupina za obolijevanje.

Iako su domovi penzionera od pojave prvog slučaja infekcije strogo izolovani i postupaju po protokolu, pa su zabranjene i sve posjete, zadnjih dana su, kako javljaju mediji, osim u onom u Metlici, zabilježeni novi infekcije virusom korona u dvjema takvim institucijama na području Celja, navode slovenački mediji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije