Ex -Yu

Zatraženo hitno puštanje mitropolita Amfilohija

Zatraženo hitno puštanje mitropolita Amfilohija
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska | Zatraženo hitno puštanje mitropolita Amfilohija

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska zatražila je hitno puštanje na slobodu mitropolita Amfilohija, koji je danas priveden u Centar bezbjednosti Podgorica.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da je privođenje mitropolita Amfilohija na informatovni razgovor za svaku osudu.

Perović je istakao da nije jasno po kojim aršinima postupa crnogorska policija i da li ih uopšte ima.

On je naglasio da pravoslavni sveštenici poštuju propise i ne pozivaju narod, kao i da Mitropolija crnogorsko-primorska ne želi da diže tenzije.

"Danas je lijepi praznik Cvijeti, pun Božije blagodati - ali ovo je nečuveno! Umjesto dijaloga i dogovora koji tražimo od početka ovih vanrednih mjera imamo privođenje čovjeka sa najpoštovanijim zvanjem među crnogorskim građanstvom. Ovim putem tražimo njegovo hitno puštanje na slobodu", naglasio je Perović.

On je ukazao da policija privodi mitropolita zbog službe na Zlatici koja je služena samo sa sveštenicima i pojcima, dok se veći broj građana okuplja ispred pekara, na pijacama i gradilištima nego ispred pravoslavnih hramova.

Više sveštenika i građana privedeno je danas u Centar bezbjednosti Podgorica zbog prikupljanja obavještenja o okolnostima okupljanja ispred vjerskih objekata, rečeno je medijima iz crnogorske Uprave policije.

Iz Mitriopolije su naveli da je među privednima i mitropolit Amfilohije, koji je služio liturgiju u crkvi u podgoričkom naselju Zlatica, a da su pozivi za saslušanje uručeni i svešteniku Veliboru DŽomiću, svešteniku Leki Vujisiću i đakonu Ivanu Crnogorčeviću.

Privedeni su i sveštenci koji su bili u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Mirčeta Šljivančanin i Branko Vujačić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije