Ex -Yu

Zatvorene škole u Sloveniji, nastavnici traže veće plate

Zatvorene škole u Sloveniji, nastavnici traže veće plate
Foto: Ilustracija | Zatvorene škole u Sloveniji, nastavnici traže veće plate

LJUBLJANA - Većina škola u Sloveniji danas je zatvorena, pošto je oko 38.000 nastavnika stupilo u jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plata.

Očekuje se da će se tokom dana oko 15.000 nastavnika okupiti na protestu u centru Ljubljane sa porukom Vladi da njihov posao nije dovoljno plaćen.

"Zahtijevamo da prosječna plata nastavnika bude povećana za oko deset odsto, pošto su nastavnici plaćeni znatno manje od ostalih ljudi sa sličnim stepenom obrazovanja, poput ljekara i onih koji rade u javnoj administraciji", rekao je Sandi Modrijan, portparol sindikata radnika prosvjete SVIZ.

Vlada lijevog centra je pod pritiskom sindikata javnog sektora da poveća plate u vrijeme kada zemlja bilježi veliki privredni rast.

Prošlog mjeseca, oko 30.000 radnika javnog sektora održalo je jednodnevni štrajk, a policija je počela štrajk u ponedjeljak, 12. februara. Medicinske sestre obustavile su juče rad na dva sata, takođe tražeći povećanje plata.

U Vladi kažu da radnici zahtijevaju povećanje zarada u ukupnom iznosu od oko milijardu evra i da je to uglavnom neprihvatljivo, pošto može da ugrozi fiskalnu konsolidaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije