Ex -Yu

Završen Samit lidera zapadnog Balkana u Trstu

Završen Samit lidera zapadnog Balkana u Trstu
Foto: Tanjug | Završen Samit lidera zapadnog Balkana u Trstu

TRST - Potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici večeras je u Trstu završen 4. Samit lidera zapadnog Balkana, koji se organizuje u okviru Berlinskog procesa.

Glavna poruka samita bilo je jačanje regionalne saradnje, odnosno povezivanja na zapadnom Balkanu, kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje, prevashodno u oblasti sektora malih i srednjih preduzeća, IT sektora, nauke...

Ovogodišnji samit bio je ujedno i prva zvanična aktivnost srpske premijerke Ane Brnabić, otkako je stupila na tu funkciju.

Ona je, na sastancima sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, predstavnicima Evropske investicione banke i Svjetske banke, kao i premijerima Makedonije i Slovenije Zoranom Zaevim i Mirom Cerarom, kao i na sastanku svih lidera, poručila da je Srbija mnogo uradila u prethodnih nekoliko godina na stvaranju povoljne investicione klime u zemlji, jačanjem ekonomske i političke stabilnosti.

Kako je istakla, fiskalna konsolidacija i makroekonomske reforme omogućile su da srpska ekonomije krene uzlaznom putanjom, ali, podvukla je, to nije dovoljno i treba raditi još kako bi Srbija napredovala brže ka društvu razvijenih evropskih zemalja.

Prema njenim riječima, ključ uspjeha jeste stavljanje u fokus mladih, odnosno digitalizacija u punom kapacitetu, razvoj IT sektora, kao i stvaranje uslova za što više startapova i inovacionih projekata.

Brnabić je naglasila da je preduzetnička energija mladih nešto što Srbija, ali i ostale u regionu moraju da iskoriste kako bi se što bolje ekonomski povezale i privukle nove investitore.

Srpska delegacija potpisala je sa Evropskom investicionom bankom posljednji ugovor za rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji, a sagovornici su se saglasili da je pokretanje preduzetništva veoma značajno za nastavak reformi.

I predstavnici Svjetske banke ocijenili su pozitivno reformske korake Srbije, i najavile da će ove kalendarske godine odobriti Srbiji novac za projekte unapređenja razvoja djece u ranom djetinjstvu, kao i za djelovanje u slučajevima proglašenja vanredne situacije.

Iz Svjetske banke su poručili da bi fokus nove srpske vlade trebalo da bude i na reformi javnog sektora, kako bi privatni sektor postao motor razvoja Srbije.

Podržan Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor

Šest lidera sa zapadnog Balkana danas su tokom samita u Trstu podržali višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu čiji je cilj da omogući neometan protok robe, usluga, kapitala i kvalifikovane radne snage.

Akcioni plan treba da učini region atraktivnijom za ulaganja i trgovinu, te ubrza približavanje EU, donoseći tako prosperitet građanima ovih zemalja, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/.

Planom su predviđene mjere koje će pomoći privatnom sektoru da se ostvari na tržištu od 20 miliona ljudi i preusmjeri model rasta sa lokalnog na regionalni, uz dugoročne pokretače.

Predviđene mjere fokusiraju se na promovisanje dalje trgovinske integracije, uvođenje dinamičnog regionalnog prostora za investicije, olakšavanje regionalne mobilnosti, te stvaranje programa digitalne integracije.

Sekretarijat RCC dobio je zadatak da, uz CEFTA, koja je zadužena za područje slobodne trgovine, redovno informiše na samitima u okviru berlinskog procesa o ostvarenom napretku u sprovođenju mjera utvrđenih Akcionim planom.

Generalni sekretar RCC Goran Svilanović izrazio je zadovoljstvo što je Savjet dobio od regionalnih lidera i EU zaduženje da pripremi ovaj ambiciozan plan, istakavši da je to važna stepenica za zapadni Balkan u pravcu boljeg integrisanja u evropske i globalne lance vrijednosti i bržeg približavanja ostatku kontinenta.

"Šest lidera sa zapadnog Balkana izrazili su potpunu opredijeljenost za implementaciju Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu. Ovo će dati značajan podstrek procesima pristupanja EU na osnovu individualnih zasluga, ubrzati potpuno ispunjavanje ekonomskih kriterijuma iz Kopenhagena i osloboditi veće ekonomske potencijale", naglasio je Svilanović.

On je dodao da Akcioni plan proizlazi iz obaveza preuzetih u okviru "Strategije Jugoistočna Evropa 2020" i "Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini" koji se zasniva na pravilima i principima EU iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju se dodaje da je šest lidera sa zapadnog Balkana prepoznalo da će sprovođenje sveobuhvatnog programa utvrđenog ovim akcionim planom zahtijevati posvećenost i snažnu koordinaciju i partnerstvo između organa vlasti, postojećih regionalnih organizacija, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i donatora koji su aktivni u relevantnim oblastima politika, te EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije