Ex -Yu

Završen mozaik u hramu Svetog Save u Beogradu

Završen mozaik u hramu Svetog Save u Beogradu
Foto: Tanjug | Završen mozaik u hramu Svetog Save u Beogradu

Mozaik u Hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, koji se prostire na 15.000 metara kvadratnih, završen je, a u toku su i završni radovi oko Hrama.

Starješina hrama Svetog Save vladika remezijanski Stefan rekao je da je mozaik rađen u tehnici koja se primjenjuje u Rusiji posljednjih 15 godina, a smatra se da je ta tehnika bolja od najpoznatijeg venecijanskog mozaika.

"Za tu tehniku Rusi tvrde, smatram sa pravom, da je bolja zato što se pravi od prirodnih boja i stakla i pečenjem tog stakla na visokoj temperaturi dobija se idealna određena boja koja je potrebna za mozaik i buduću ikonu", izjavio je vladika Stefan za Tanjug.

Prema njegovim riječima, potpuna ljepota mozaika moći će se sagledati tek kada bude gotova rasvjeta, koja se trenutno uređuje.

Vladika Stefan je ukazao da su u završnoj fazi i tri ikonostasa, oltar u kojem se trenutno radi pod, a u kojem je ikona Isusa Hrista sa rasponom ruku većim od 17 metara, što takođe Hram čini posebnim.

"Hram nije naše hvaljenje i podizanje, već je Bog tako dao, a Sveti Sava zaslužio da imamo takav Hram posvećen njemu", istakao je vladika Stefan.

On je poručio da nije važno samo pokazati i prikazati njegovu ljepotu, već da je i važnije pokazati smisao i značaj onoga kome je Hram posvećen.

"Mi znamo da će biti najposećeniji objekat, odnosno već je najposećeniji objekat u Beogradu, ali je važno da pokažemo ne samo lepotu Hrama, već smisao i značaj onoga zbog koga je Hram posvećen, a time i značaj i smisao svakoga čoveka", rekao je vladika Stefan.

On je ukazao da Sveti Sava nije samo nešto srpsko, već univerzalno hrišćansko, uopšte čovječansko, te da zato i Hram ubuduće treba da posluži da sve posjetioce vrati čovječnosti, podsećajući na riječi patrijarha Pavla "budimo ljudi".

"Hram treba da služi da svi postanemo ljudi. To je i smisao ove građevine", poručio je vladika Stefan i naveo da će do kraja oktobra unutrašnjost hrama biti u potpunosti završena.

Hram Svetog Save sinoć su posjetili NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve i predstavnici države zaduženi za građevinski dio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije