Ex -Yu

Završena Parada ponosa u Beogradu, muškarac pokušao da dođe do učesnika

Završena Parada ponosa u Beogradu, muškarac pokušao da dođe do učesnika
Foto: Tanjug | Završena Parada ponosa u Beogradu, muškarac pokušao da dođe do učesnika

BEOGRAD - Ovogodišnja Parada ponosa "Za promenu" završena je obraćanjem organizatora i njihovih gostiju na Trgu Republike u Beogradu, protekla je u svečarskoj atmosferi i bez incidenata, a prvi put Prajdu je prisustvovao jedan predsjednik Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Ovogodišnji Prajd završen je obraćanjem ambasadora amsterdamskog prajda Hansa Vanhovena koji je rekao da Srbija napreduje na polju prava pripadnika LGBT zajednice i posebno pohvalio činjenicu da je paradi prisustvovala premijerka, i da je veoma hrabro od nje što se odvažila na taj korak.

On je rekao da su promjene spore, ali da borba za slobodu nikada ne prestaje, zatim su se na binu popeli organizatori koji su istakli da je svake godine sve više ljudi i da je sve manje policije koja obezbjeđuje učesnike. 

Parada ponosa počela je oko podneva okupljanjem na Cvetnom trgu, a nakon obraćanja "kume" prajda Jelene Karleuše povorka je krenula ulicom Kralja Milana do Trga Republike gdje je uz obraćanje organizatora i gostiju i uz muziku i završena.

Na ovogdišnjoj paradi nije bilo incidenata, osim kada je jedan muškarac ispred kolone vikao i krenuo ka okupljenima, ali je policija odmah reagovala i sklonila ga i prije nego što je uspio da dođe do učesnika Prajda.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Srbija poštuje različitosti, izjavila je predsjednik vlade Ana Brnabić uoči početka skupa.

"Srbija poštuje različitosti, moja poruka je da je vlada Srbije tu za sve građane, dobro je da možemo da imamo različite stvari. Danas je predsednik Republike na saboru u Tršiću, deo Vlade je tamo, a deo ovde - sve je to Srbija", istakla je Brnabić.

Ona je istakla da je različitost ono što doprinosi jačanju društva, kao i da Vlada neće tolerisati govor i zločin iz mržnje i dosledno će ih sankcionisati.Srbija poštuje različitosti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je, pred Prajd, da je ove godine četvrti put tu i dodao da očekuje da će sve proći dobro, kao i da će Beogad pokazati da svi imaju ista prava i da više nije vijest ako je neko drugačiji od drugih.

Goran Miletić iz organizacionog odbora Prajda izjavio je da je ova godina bila istorijska, jer je prvi put otvoren Prajd info centar koji već 20 dana funkcioniše bez problema, kao i da je ove godine tu najveći broj predstavnika vlade i, po procjenama, najveći broj učesnika. 

Za raziku od 4.000 policajaca prošle godine, sada ih ima mnogo manje i mi napredujemo, dodao je on.

"Naravno da može bolje. Nasilje i diskriminacija su još prisutni, na tome se mora raditi, pri čemu je uloga pravosuđa ključna, ali dobra volja koju vidim ove godine je ključna za nas", rekao je Vesić. 

Pored predsjednika vlade Srbije Ane Brnabić, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Ðorđevića, ministra za državnu upravu i lokanu samoupravu Branka Ružića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u šetnji su učestvovali i lider LDP Čedomir Jovanović, glumica Mirjana Karanović i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Istovremeno sa Prajdom ispred Crkve Svetog Marka okupila grupa protivnika održavanja Parade ponosa, nosili ikone, transparente protiv Prajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije