Ex -Yu

Zbog korone vanredna situacija i u opštini Vladičin Han

Zbog korone vanredna situacija i u opštini Vladičin Han
Foto: Facebook/Vladičin Han Vesti | Zbog korone vanredna situacija i u opštini Vladičin Han

VLADIČIN HAN - U opštini Vladičin Han danas je proglašena vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem virusa korona.

Odluku o proglašenju vanredne situacije donio je predsjednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović, na osnovu preporuke opštinskog štaba za vanredne situacije.

Kako je navedeno na sajtu opštine, na teritoriji opštine Vladičin Han će od sutra, 7. jula, od sedam sati početi da se primenjuju posebne mjere zaštite stanovništva, propisane Uredbom o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Jedna od njih je da je zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbijediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mjere lične zaštite.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vježbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mjere lične zaštite, a u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno na period od sedam do 20 sati.

Kako se navodi, rad ugostiteljskih objekata mora biti prilagođen tako da za jednim stolom ne mogu sjediti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja u potpunosti moraju biti primjenjene sve preventivne mjere.

Mjere podrazumijevaju i odlaganje okupljanja u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama, dok prijemne i druge ispite treba organizovati uz primjenu svih mjera lične zaštite - fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provjetravanje i dezinfekciju vozila, a zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Između ostalog, u vjerskim objektima i prilikom vršenja vjerskih obreda treba sprovesti mjere zaštite, kao i u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima ljepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).

Mjere, između ostalog, podrazumijevaju i čestu dezinfekcija svih javnih objekata.

Opština Vladičin Han apeluje na građane da poštuju propisane mjere kako bi zaštitili i sebe i druge i dodaje da će novčanom kaznom od 5.000 dinara biti kažnjeno fizičko lice koje krši meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru.

U Srbiji je do sada u 15 gradova i opština proglašena vanredna situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije