Ex -Yu

Zemlje Zapadnog Balkana da otvore digitalna diplomatska predstavništva

Zemlje Zapadnog Balkana da otvore digitalna diplomatska predstavništva
Foto: N.N. | Zemlje Zapadnog Balkana da otvore diplomatska predstavništva

BEOGRAD - Svjetska diplomatija još uvijek nije spremna za izazove u sajber prostoru s obzirom na to da se proteklih godina mjesto sukoba sa terena premiješta u digitalnu sferu, kaže izvršni direktor Sekretarijata panela Ujedinjenih nacija o digitalnoj tehnologiji, Jovan Kurbalija.

Zato je važno, kaže on, da države Zapadnog Balkana otvore "digitalna diplomatska predstavništva" u svijetu.

Zemlje regiona Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, još uvijek nisu dio tog generalnog trenda, objašnjava Kurbalija i navodi da oko 40 država svijeta ima neku vrstu diplomatskog predstavništva u Silikonskoj dolini.

"Bitno je da su ljudi na samom izvoru tehnoloških kompanija. Nijedna od zemalja ZB nema predstavništvo tamo", kaže Kurbulija za Tanjug.

Drugi centar tehnološkog razvoja u svjetu, pored Silikonske doline u Americi je u Šen Ženu u Kini gdje su locirane velike kinesike kompanije.

Međutim, ni na toj lokaciji ne postoje kancelarije, diplomatska predstavništva u kojima bi radile diplomate koje poznaju procese digitalne transformacije i razumiju se u sajber bezbijednosti ili privatnost pri e-trgovini.

Smatra da je važno pratiti trend koji postoji visokorazvijenim državama svijeta koje otvaraju ovakve kancelarije i školuju diplomate obučene za "odbranu država od sajber napada".

"Velika većina zemlja svijeta se trenutno bavi pitanjima, nekom vrstom društvenog ugovora oko korišćenja digitalne tehnologije - kako omogućiti ekonomski razvoj i kako se baviti sukobima. To se dešava širom svijeta od Silikonske doline do Kine, u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji..", navodi Kurbulija.

Što više zavisimo od digitalne tehnologije, ističe, to su sve veći rizici i mogućnosti za sajber napade.

"Trenutno se pregovori vode u Ujedinjenim nacijama i na nivou EU o tome kako da se zaštiti digitalna infrastruktura i kako da se predupredi negativan razvoj u oblasti sajber kriminala i pogrešnog korišćenja digitalne tehnologije", rekao je Kurbalija.

Kurbalija učestvuje na Digitlanom samitu Zapadnog Balkana.

Samit,čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, završava se sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije