Ex -Yu

Ženu ujeo poskok dok je brala masline

Ženu ujeo poskok dok je brala masline
Foto: Ilustracija | Ženu ujeo poskok dok je brala masline

Stanovnicu ostrva Hvara (66) prije nekoliko dana, tokom branja maslina, kod predjela Selce u Bogomolju, za prst desne ruke ugrizao je poskok, koji se skrivao na jednoj od grana te masline.

Berači koji su bili s njom odmah su pozvali Hitnu pomoć iz Jelse, čija je ekipa brzo reagovala, pa je žena sanitetskim vozilom prevezena na hvarski heliodrom, a zatim u splitsku bolnicu.

U KBC-ovoj Klinici za infektologiju sve je bilo spremno jer je zaprimljena dojava da dolazi pacijentica s ugrizom otrovnice.

"Žena je poskok ugrizao za četvrti prst desne ruke, a na mjestu ugriza stvorio se otok i krvni podliv koji se proširio na cijelu ruku i dio trupa, pa je odmah zadržana u bolnici. Pacijentica je primila antiviperinski serum i ostalu potrebnu terapiju. Pet dana nakon ugriza, zdravstveno stanje pacijentice je stabilno, otok je znatno smanjen, ali je još uvijek vidljiv krvni podljev. Možda će trebati i intervencija kolega hirurga, ali o tome ćemo odlučiti naknadno. Na mjestu ugriza vidi se mjehur ispunjen krvlju, no on se ponekad javlja nakon ugriza zmije otrovnice",  rekao je za Slobodnu Dalmaciju Boris Lukšić, načelnik Klinike za infektologiju i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize zmija.

Prema riječima Lukšića, u ovom dijelu godine ne treba čuditi što poskoci borave na granama stabala, posebno maslina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije