Ex -Yu

Životni vijek u Hrvatskoj u pandemiji kraći za osam mjeseci

Životni vijek u Hrvatskoj u pandemiji kraći za osam mjeseci
Foto: Pixabay | Životni vijek u Hrvatskoj u pandemiji kraći za osam mjeseci

ZAGREB - Očekivana dužina životnog vijeka u 2020. godini u Hrvatskoj pala je za gotovo osam mjeseci za muškarce i za oko sedam mjeseci za žene, podatak je iz studije "Učinak pandemije bolesti virusa korona na mortalitet".

Mortalitet povezan s virusom korona u starijim grupama, posebno kod muškaraca, dominira u objašnjenju pada očekivanog životnog vijeka, objavio je časospis Stanovništvo, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Očekivano trajanje života (ili očekivana dob), broj godina koje pojedinac u određenoj dobi može očekivati da će doživjeti uz trenutne nivoe smrtnosti, jedna je od najvažnijih demografskih i zdravstvenih mjera, a posljednjih decenija u Hrvatskoj, kao i na zapadu, bilo je u stalnom porastu.

"Dostupni podaci pokazuju da je u posljednjih 10 godina očekivano trajanje života pri rođenju za muškarce prosječno raslo za nešto manje od dva mjeseca za godinu (Eurostat 2021b)", navodi se i dodaje da je u 2020. očekivani životni vijek za muškarce pao na 74,76 godina ili za skoro osam mjeseci, a za žene u poređenju sa 2019. za sedam mjeseci", zaključak je autora studije.

Ističu da je višak mortaliteta među starijima tokom pandemije pogoršao i sveukupno zdravlje hrvatske populacije.

"Teško je prognozirati hoće li se očekivano trajanje života vrlo brzo vratiti na pretpandemijski nivo. To će, između ostalog, zavisiti i o brzini vakcinisanja i djelovanja vakcina na nove varijante virusa…", naveli su su autori studije.

Ukazuju istovremeno da je u Hrvatskoj i u prvoj polovini ove godine registrovan nezanemariv broj žrtava bolesti kovid-19 koje su prerano umrle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije