Ex -Yu

Zoran Milanović optužio SAD za podrivanje Dejtona

Zoran Milanović optužio SAD za podrivanje Dejtona
Foto: Tanjug/Arhiva | Zoran Milanović optužio SAD za podrivanje Dejtona
Agencije

​Uvođenje američkih sankcija predsjedniku FBiH Marinku Čavari "bahato je terorisanje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda" u toj zemlji i Hrvatska ga treba zaštititi, izjavio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Podsjetimo, SAD su uvele sankcije ministru zdravlja Republike Srpske Alenu Šeraniću i predsjedniku FBiH Marinku Čavari zbog postupaka za koje Vašington navodi da ugrožavaju stabilnost regiona.

Milanović je u saopštenju taj potez nazvao "bahatim terorisanjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH" kojem Hrvatska "mora pružiti svu potrebnu zaštitu".

Predsjednik Hrvatske je istakao da je obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, "politički nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomatija, sa visokim predstavnicima za BiH.

"Ako iko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese, koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti, onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcionišu ih", naglasio je Milanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije