Ex -Yu

Ðukanović: Barijera smo da Crna Gora ponovo bude plijen velike Srbije

Ðukanović: Barijera smo da Crna Gora ponovo bude plijen velike Srbije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ðukanović: Barijera smo da Crna Gora ponovo bude plijen velike Srbije
Tanjug

SARAJEVO - Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović kaže da ga ne iznenađuje retorika političkih protivnika koji, kako tvrdi, u njemu vide posljednju barijeru za ostvarivanje svog nauma - da Crna Gora ponovo bude plijen "velike Srbije".

Ðukanović je u inervjuu za Novu BiH tv., nakon poraza njegovog DPS-a u Nikšiću, rekao da to traje već 30 godina.

"Oni 30 godina u meni vide problem za svoje neuspjehe i danas vide, u meni i u stranci koju predvodim, posljednju barijeru za ostvarivanje svog nauma - da Crna Gora opet bude plen velike Srbije. Zato oni i ne govore o drugome, nego nekako da vide leđa Milu Ðukanoviću", kaže crnogorski predsjednik.

Poručuje da su se prevarili i da su izbori u Nikšiću, kako kaže, to pokazali.

Iako posljednjih mjeseci mediji pišu da je DPS u rascjepu, Ðukanović tvrdi da je ta stranka veoma respektabilna i da upravo, kako kaže, ta snaga onemogućava nacionalizam i šovinizam, koji je digao glavu opet na zapadnom Balkanu da ostvari svoj naum u Crnoj Gori.

Ipak, misli da je dobra okolnost da je u Crnoj Gori zrelo za promjenu platforme za buduće djelovanje.

"Do danas smo uglavnom djelovali na platformi koja je bila suverenistička, procrnogorska i koja je bila demarkaciona linija u odnosu na drugu platformu koja je bila anticrnogorska. Sada je trenutak da jasnije definišemo proevorpsku plaformu i siguran sam da će se uz DPS naći i neke partije, uključujući i one koje danas čine vladajuću koaliciju, koje bi mogle prihvatiti i koje suštinski prihvataju Crnu Goru kao građansku državu, multietničko društvo i buduću članicu EU", naveo je Ðukanović.

Ðukanović ističe da je u političkom smislu "u punoj snazi da idemo dalje, putem daljeg evropskog razvoja Crne Gore".

Demokratska partija socijalista je, kako kaže, na izborima u Nikšiću napravila izuzetan rezultat.

"Većina političkih analitičara i u Crnoj Gori i regionu su pretpostavili da će to biti početak kraja DPS-a, sljedeći nešto što je iskustvo svih partija, koje dugo i kontinuirano vrše vlast. To se u ovom slučaju nije dogodilo...", rekao je Ðukanović.

Drugo na šta želi da skrene pažnju jeste da je u strukturi podrške koju je dobila državna vladajuća koalicija, došlo do promjene.

"Jedan ogoljeli, ekstremni nacionalizam je doživio ozbiljan poraz. Taj nacionalizam, kojeg oličava Demokratski front u Crnoj Gori, na ovim izborima imao je brutalnu podršku državne vlasti Srbije i svih prorežimskih, ili manje-više svih, medija iz Beograda, pa uprkos tome izgubio je tačno jednu trećinu podrške u samo ovih šest mjeseci", rekao je Ðukanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije