Ex -Yu

Ðukanović: Jedini dobar izbor za zapadni Balkan su integracije

Ðukanović: Jedini dobar izbor za zapadni Balkan su integracije
Foto: Tanjug/AP | Ðukanović: Jedini dobar izbor za zapadni Balkan su integracije

BRISEL - Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović prilikom posjete sjedištu NATO-a u Briselu ocijenio je da je uzrok svih problema zemalja regiona "dugo izbivanje društava zapadnog Balkana izvan evropskog sistema vrijednosti i onoga što su tekovine evroatlantske zajednice.

"Pozdravljamo ideju da vrata NATO-a ostanu ostvorena za dalje širenje i vjerujemo da je jedini dobar izbor za naš region dalji put ka evropskim i evroatlantskim integracijama", poručio je Ðukanović.

Povodom tri godine od ulaska Crne Gore u NATO predsjednik Ðukanović je ocijenio da je Crne Gore "veoma povoljan" primjer za promociju evroatlantskih vrijednosti na zapadnom Balkanu.

"Naše poštovanje prema tekovinama evroatlantskog partnerstva poslije Drugog svjetskog rata se samo učvrstilo tokom prethode tri godine članstva. To je formula stabilnije i kvalitetnije budućnosti regiona", naveo je Ðukanović u Briselu.

Nakon razgovora sa generalnim skeretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom predsjednik Crne Gore ocijenio je da je negova zemlja tokom tri godine članstva "intenzivno učila, napredovala i potvrdila se kao odgovorna članica NATO".

Ðukanović je najavio da je Crna Gora podnijela Nacionalni plan do 2024. godine kojim se Podgorica obavezuje na ispunjavanje obaveze ravapravnog finansiranja i obezbjeđivanja efikasnosti NATO saveza.

Istovremneo, on je zahavlio za pomoć koju su Alijansa i saveznici dali Crnoj Gori tokom prve faze brobe protiv pandemeije COVID-19.

"Crna Gora je pokazala visk stepen društvene odgovornosti, efikasnosti, organizovanosti i kompetentnosti. Zahaljujući tome mi smi prije nekoliko dana, po kriterijumu SZO, proglasili kraj epidemije u Crnoj Gori", kaže Ðukanović.

On ocjenjuje da su predstojeći ključni izazovi za Crnu Goru, ali i druge zemlje u regionu zapadnog Balkana, oporavak ekonomije i održavanje parlamentranih izbora.

"Važno da se izbori održe u uslovima pune ekonomske i socijalne stabilnosti i sposobnosti da se odupremo neprincipijelnim pritiscima koji žele da osujete evropsku i evroatlantsku perspektivu svih država zapadnog Balkana", zaključio je Ðukanović.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocjenjuje da je NATO članstvo bilo dobro za bezbjenost i prosperitet Crne Gore, a da se Podgorica pokazala kao značajan saveznik koji doprinosi evroatlanstkoj bezbjednosti učešćem u misijama na Kosovu, Letoniji i Avganistanu.

"NATO investicije i investicje članica Alijanse su se više nego udvostručile od ulaska Crne Gore u NATO, a pomoć Alijanse je stigla i tokom pandemije COVID-19", kaže Stoltenberg.

On je posebno ukazao na pojavu dezinformacija i propagande tokom pandemije u cilju slabljenja Alijanse i demokratije.

"Oni koji pokušaju da nas podijele neće uspjeti", kaže Stoltenberg.

Predsjednik Crne Gore se tokom svog boravka u Briselu sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčkom.

Tom prilikom razmijenjana su mišeljnja o situaciji u regionu i evropskom putu Crne Gore, navo je Lajčak na svom Twitter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije