Ex -Yu

Ðukanović: Poslije izbora svi imaju razloga za zadovoljstvo

Ðukanović: Poslije izbora svi imaju razloga za zadovoljstvo
Foto: Tanjug/AP | Ðukanović: Poslije izbora svi imaju razloga za zadovoljstvo

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da je prisustvo posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori.

Ðukanović je u razgovoru sa šefom te misije Ðanlukom Pasarelijem u Podgorici rekao da na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti.

Sve to je, istakao je Ðukanović, dobra potvrda da proteklih 30 godina nismo izgubili i da "bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori".

Poručio je da da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izvještaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema, saopšteno je iz Kabineta Ðukanovića.

Pasareli je istakao da je svjedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke Ðukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unaprijed ka demokratskom sazrijevanju.

Pasareli je uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom izvještaju, ocijenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore, prenio je portal RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije