Ex -Yu

Ðukanović: Vlada Crne Gore je pješadija velikosrpskog nacionalizma

Ðukanović: Vlada Crne Gore je pješadija velikosrpskog nacionalizma
Foto: Tanjug/Arhiva | Ðukanović: Vlada Crne Gore je pješadija velikosrpskog nacionalizma

PODGORICA - U organizaciji Atlantskog saveza u Crnoj Gori je počeo 2BS forum na kojem je predsjednik Milo Ðukanović kazao da se stabilnost njegove zemlje može učvrstiti jedino kroz proces evropskih integracija, ali da predstavlja problem kada sa partnerskih adresa stignu oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive.

Prema njegovim riječima, to daje krila "uspavanom nacionalizmu iz '95. godine, koji nikada nije odustao uz poruku da je Crna Gora postala nezavisna da bi bila članica Evropske unije i NATO-a".

"Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope, a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovdje računa na proruske sentimente", naveo je crnogorski predsjednik.

Govoreći o nedostatku interesovanja Evrope, Ðukanović dodaje i da je kineski kaptital u gradnji crnogorskog autoputa posljedica upravo toga što sa evropskih adresa nije bilo podrške za taj projekat.

"Dok EU to shvati, život ne može da stane. Mi moramo da se razvijamo i onda dolaze drugi. Naš izbor je EU i NATO", rekao je Ðukanović i dodao da je očigledno "da sada neki pokušavaju da urade ono što nisu uspjeli ranih devedesetih".

Vidimo, kazao je Ðukanović, da se vraćaju na ideju da bi na zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države, što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, Ðukanović je rekao da su "oni zapravo pješadija velikosrpskog nacionalizma".

"Manji potok uvire u veći i zato strategiju državne politike ne može određivati manja nego veća koalicija. Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore. Izlaz vidim kroz bolje razumijevanje proevropskih snaga, a iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz nove izbore", rekao je Ðukanović.

Kada je riječ o podjelama, Ðukanović smatra da su sva politička savremena društva podijeljena, počev od američkog.

Govoreći o događajima na Cetinju, Ðukanović je rekao da je pogrešna percepcija da je postojao sukob između države i Crkve.

"Ovdje nije riječ o ugroženosti vjere, već o zloupotrebi Crkve kao jedinog preostalog mehanizma velikosrpske politike", rekao je Ðukanović, prenio je podgorički portal Dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije