Ex -Yu

Ðukanović neće na sjednicu Odbora o opozivu ambasadora

Ðukanović neće na sjednicu Odbora o opozivu ambasadora
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ðukanović neće na sjednicu Odbora o opozivu ambasadora

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović neće prisustvovati današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike na temu opoziva ambasadora na rezidentnoj osnovi, iako je tražio mišljenje tog tijela.

Ðukanovićeva savjetnica za saradnju s državnim organima Nataša Pešić je saopštila da "predsjednik djeluje u skladu s Ustavom i zakonom i neće prisustvovati sjednici".

Sjednicu Odbora sazvao je predsjednik Miodrag Lekić nakon što je Ðukanović odbio da potpiše ukaze o opozivu izvanrednih i opunomoćenih ambasadora na rezidentnoj osnovi i zatražio da to tijelo o tome dostavi mišljenje.

Lekić je prije izjašnjenja Odbora kojim rukovodi tražio pojašnjenje kakav je dogovor postignut 26. januara na sastanku održanom tim povodom Ðukanovića, ministra spoljnih poslova Ðorđa Radulovića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Ministar Radulović je predložio opoziv sedam ambasadora, što je Vlada prihvatila sredinom decembra prošle godine.

Opozvani su ambasador iz Kine Darko Pajović, Vatikana Miodrag Vlahović, Bosne i Hercegovine Obrad Stanišić, Italije Sanja Vlahović, Njemačke Vera Kuliš, Srbije Tarzan Milošević i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanka Jeknić.

Iz tog resora podgoričkim Vijestima je rečeno da se do predviđenog roka, 15. februara, u Crnu Goru vratilo troje opozvanih ambasadora - Dušanka Jeknić, Obrad Mišo Stanišić i Tarzan Milošević.

Oni su imali instrukcije da dođu na ambasadorske konsultacije.

Pozivu Ministarstva nisu se odazvali ambasadori Vera Kuliš, Sanja Vlahović, Miodrag Vlahović i Darko Pajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije