Ex -Yu

Ðukanović primio akreditive srpskog ambasadora

Ðukanović primio akreditive srpskog ambasadora
Foto: predsjednik.me | Ðukanović primio akreditive srpskog ambasadora
Tanjug

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Srbije Vladimira Božovioća, istakavši da određene razlike i nerazumijevanja povodom nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne treba da budu iskorišćene kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju dve države.

Uz podsećanje da su odnosi dvije države od proglašenja crnogorske nezavisnosti imali uzlazni karakter, Ðukanović je ukazao na postojanje određenih pitanja koja se aktiviraju u vidu izvjesnih razlika i nerazumijevanja, čemu, kako je naveo, svjedocimo ovih dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Đukanović je poručio da to ne treba da bude iskorišćeno kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju.

"Takve situacije dodatno obavezuju predstavnike državne politike da javnosti prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju, već da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu. Postoje teme o kojima imamo različite stavove, a to ne znači da ne treba da komuniciramo", poručio je Ðukanović.

On je još istakao da će Crna Gora riješavati svoje unutrašnje protivrečnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susedima.

Ðukanović je uz poruke dobrodošlice istakao zadovoljstvo što je novoimenovani ambasador Srbije odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, što, dodao je, može biti dobar input za učvršćivanje razumijevanja, prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje.

On je naglasio da Crna Gora želi da sa svim susjedima i sa Srbijom gradi odnose na osnovu punog uvažavanja nezavisnosti, kao i u duhu istorijske upućenosti i bogatog nasljeđa dva naroda.

"U kontekstu veoma izraženih ekonomskih interesa, Crna Gora Srbiju smatra najvažnijim trgovinskim partnerom", kazao je Ðukanović izrazivši želju da se ti odnosi dalje razvijaju.

On je ukazao na zajednicke interese u pogledu integracija u EU, što može doprinijeti još boljoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju krajnjeg cilja, punopravnog članstva u EU.

Božovic je predstavio prioritete buduće saradnje dvije države u okviru svog mandata, naglašavajući jačanje ekonomske saradnje, prije svega kroz povećanje trgovinske razmjene i infrastrukturno povezivanje.

"Uporedo sa ekonomijom potrebno je dalje unapređivati kulturnu, naučnu i prosvetnu saradnju", naveo je Božović.

Uz ocjenu da ta dva polja djelovanja treba relaksirati od političkih zamki, Božović je naglasio da je crnogorska državnost neupitna, da ne može biti osporavana, te da Crna Gora kao suverena država samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku.

U tom smislu poručio je da će svoj diplomatski kapacitet posvetiti razvoju najboljih mogućih odnosa dvije zemlje koje su nezavisne i međunarodno priznate države, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu predsjednika Crne Gore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije