Gradovi

"U kasarni Čerkezovac nije počelo odlaganje radioaktivnog otpada"

"U kasarni Čerkezovac nije počelo odlaganje radioaktivnog otpada"
Foto: Ilustracija | "U kasarni Čerkezovac nije počelo odlaganje radioaktivnog otpada"

NOVI GRAD - Prema podacima kojima raspolaže Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH na objektu kasarne Čerkezovac do sada nisu preduzimane bilo kakve fizičke radnje niti je počelo odlaganje radioaktivnog ili nuklearnog otpada, izjavio je direktor ove agencije Marinko Zeljko.

Zeljko je danas sa svojim saradnicima o ovoj temi u Novom Gradu razgovarao sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

"Upoznali smo predstavnike opštine Novi Grad s aktivnostima koje je radila agencija i podacima koje smo prikupili. Mi pratimo namjeru Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad od 2015. godine, svakog mjeseca radimo izvještaj a svaka tri do četiri mjeseca ili po potrebi, informišemo parlament BiH i Savjet ministara", rekao je on.

Zeljko je naveo da je, prema podacima koji su dostupni agenciji, Hrvatska usvojila strategiju zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada sa definisanim rokovima.

"Po našim saznanjima ništa drugo nije urađeno, nikakve fizičke radnje na objektu nisu rađene, niti je počelo odlaganje otpada", istakao je on.

Zeljko je rekao da će predstavnici agencije u ponedjeljak, 25. marta, prisustvovati međunarodnoj stručnoj konferenciji u Sarajevu čija je tema upravo odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac gdje će objasniti kako BiH može argumentovano da se brani protiv ove namjere.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je na današnjem sastanku osim o međunarodnoj konferenciji razgovarano i o posebnoj sjednici Skupštine opštine Novi Grad koja je zakazana za 5. april.

"Skupština će se takođe baviti ovim pitanjem i danas smo pozvali predstavnike Agencije da budu uvodničari i daju stručno objašnjenje", rekao je on.

Drljača je rekao da je danas dogovoreno da u Novom Gradu bude instalirana još jedna mjerna stanica za mjerenje jonizujućeg zračenja.

"U našem gradu već postoje dvije mjerne stanice jedna pri meteorološkoj stanici i jedna pri Civilnoj zaštiti. Danas smo dobili informacije da će i na postojećih 11 stanica u BiH u dogledno vrijeme biti postavljeni kvalitetniji uređaji", rekao je Drljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije