Gradovi

3D pješački prelazi od iduće godine u Sarajevu

3D pješački prelazi od iduće godine u Sarajevu
Foto: Prentscreen | 3D pješački prelazi od iduće godine u Sarajevu

SARAJEVO - U Sarajevu će uskoro biti napravljeni 3D pješački prelazi u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju.

U prijedlogu budžeta za 2019. godinu Grada Sarajeva stoji kako će ovaj projekt finansirati sa 20.000 KM.

"S obzirom na sve veće gužve na glavnim saobraćajnicama u gradu, posebno onima gdje su smještene javne institucije, neminovna je potreba povećanja nivoa sigurnosti saobraćaja, posebno najranjivijih učesnika u saobraćaju - naših školaraca. U cilju povećanja sigurnosti djece u saobraćaju predlaže se izvođenje novih 3D pješačkih prelaza kod osnovnih škola, vrtića i sl. Riječ je o pametno osmišljenoj optičkoj iluziji koja privlači pažnju vozača koji će zasigurno usporiti nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru te istovremeno zabavlja pješake koji imaju 'osjećaj hodanja po zraku'", navodi se u prijedlogu.

Virovitica u Hrvatskoj je prvi grad koji je napravio ovakve pješačke prelaze u aprilu ove godine. Prelaze su napravili kod dvije osnovne škole.

Slični prelazi postoje u Indiji, Islandu, Maleziji, Novom Zelandu, Australiji i SAD-u. Indija je prva počela projekt, a slijedili su je i ostali. U nekim zemljama 3D prelazi zamijenili su ležeće policajce. Oni stvaraju iluziju da na pješačkom prelazu postoji stvarna fizička prepreka, zbog čega uspore.

U indiji, gdje su projekt započeli 2016. godine, kažu da je on dao zadovoljavajuće rezultate i namjeravaju postaviti više ovakvih 3D zebri.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije