Gradovi

Aktivirana online platforma za prijavu vakcinacije TK

Aktivirana online platforma za prijavu vakcinacije TK
Foto: N.N. | Aktivirana online platforma za prijavu vakcinacije TK

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu danas je puštena u rad web platforma putem koje se građani Tuzlanskog kantona mogu prijaviti za vakcinaciju protiv COVID-a 19. Nakon sat vremena od aktivacije, na paltformi se registrovalo oko 600 građana.

Građani koji se žele vakcinisati, prijavom unose ime i prezime, matični broj, broj telefona i ko želi e-mail adresu. Nakon toga, aplikant dobija obavijest putem viber aplikacije ili SMS-a da je registracija za vakcinaciju uspješno obavljena.

„Ova platforma je povezana sa Zavodom zdravstvenom osiguranja  TK na način da se svaka prijava za vakcinaciju proslijeđuje te se provjerava status prijavljenih, a onda se prijavljeni putem aplikacije usmjeravaju odgovarajućim timovima porodične medicine i dobne skupine. Timovi porodične medicine pozivaju prijavljene, zavisno kojoj skupini prioriteta pripadaju“, pojasnio je Denis Husić, direktor Zavoda. On je naglasio da se za vakcinaciju mogu prijaviti svi, bez obzira imaju li zdravstveno osiguranje ili ne. Mogu se prijaviti i oni koji su se već vakcinisali kako bi ušli u bazu podataka. Ova platforma olakšava prijavu za vakcinisanje ali i rad zdravstvenim radnicima, pojašnjeno je na prezentaciji platforme.

Inače, na području Tuzlanskog kantona do sada je vakcinisano oko 9.000 osoba. Riječ je o zdravstvenim radnicima, zaposlenima i štićenicima doma za stare te oko 4.500 građana koji pripadaju najstarijoj populaciji. Prijave za vakcinaciju u domovima zdravlja počele su u februaru, a od tada je prijavljeno oko 33 hiljade osoba.  Do sada je u TK stiglo oko 9.000 vakcina i  sve su utrošene. U BiH su stigle nove količine vakcina, a oko 20% od te količine je za potrebe Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije