Gradovi

Ambasador Rusije u BiH: Ljudska toplina u sibirsko vrijeme

Ambasador Rusije u BiH: Ljudska toplina u sibirsko vrijeme
Foto: N.N. | Ambasador Rusije u BiH: Ljudska toplina u sibirsko vrijeme

DOBOJ - Manastir Svete Matrone Moskovske u Ritešiću kod Doboja, otvorio je danas svoja vrata ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu, kojeg su vremenske prilike u ovom selu, podsjetile na rodnu zemlju.

„Za mene je veliko zadovljstvo da dođem u ovo mesto, čak u sibirsko vrijeme, da osetim ovu čovječnu toplinu. Ja mislim da čak u ovom teškom periodu to je jedna demonstracija naših mogućnosti da komuniciramo, da vidimo napore ljudi, da izgrade mesto, koje ujedinjava narode u Rusiji i u Republici Srpskoj. Oslanjajući se na ovakve simbole mi možemo i dalje graditi prijateljstvo“, izjavio je Kalabukhov.

„Ovo je jedinstven slučaj u RS i BiH da imamo ruski manastir na teritoriji RS i raduje me da je upravo ambasador došao i vidio šta to rade vrijedni ljudi ovdje u Ritešiću“, kazao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, koji je sa ambasadorom posjetio manastirsko zdanje.

U manastiru borave dva monaha, koji zajedno sa vjernim narodom vode duhovni život.

„Naroda, Bogu hvala, ima dosta, redovni su na bogosluženjima, pogotovo sada u ovom Vaskršnjem postu...Sveta Matrona je bila jedna Ruskinja, koja je bila slepa od detinjstva, ali je imala veliku veru u Boga i u najtežim vremenima ruske istorije nije odstupila od vere Hristove“, pojasnio je otac Isaija, iguman manastira.

Manastir je dio kompleksa, koji od 2010. gradi lokalno Udruženje srpsko ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda. Ambiciozni planovi predviđaju gradnju ruskog vojnog muzeja, biblioteke, bolnice, konaka.

Na pitanje otkud u Ritešiću tolika ljubav prema Rusiji, Zoran Gajić, predsjednik Udruženja odgovara:

„Nama nema opstanka bez Rusije, odnosno i Srbije, a pogotovo bez Rusije. jer vidimo šta se sve dešava i ova korona i ovo sve. Znači, naš narod nestaje sa ovih prostora, a samo možemo opstati, ako budemo zajedno sa našom Rusijom“, uvjeren je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije