Gradovi

Antifašizam kao temelj savremene Bijeljine

Antifašizam kao temelj savremene Bijeljine
Foto: N.N. | Antifašizam kao temelj savremene Bijeljine

BIJELJINA - Bijeljina danas obilježava Dan Grada, ustanovljen u znak sjećanja na godišnjicu oslobođenja od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je prijem za borce Narodnooslobodilačkog rata, predstavnike SUBNOR-a i poštovaoce antifašističke borbe iz Bijeljine, Vukovara, Brčkog, Adaševaca, Gračanice, Gradačca i Srebrenika.

Prema riječima predsjednika gradske organizacije SUBNOR Mihajla Vidića, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Bijeljine, zbog čega se i proslavlja kao Dan Grada.

"Ne smijemo zaboraviti velike žrtve i borbu naroda protiv fašizma kao najvećeg zla u istoriji. Borbe za oslobođenje Bijeljine su počele 10. na 11. avgust, a sredinom septembra treći korpus NOVJ je izdao naredbu da se Bijeljina oslobodi. Grad su oslobodili Druga i Treća vojvođanska brigada i Majevički partizanski odred uz podršku organizacija SKOJ - a. Pored  1206 partizanskih žrtava, oko 800 sugrađana je život izgubilo tokom fašističkog terora koji je vladao u Bijeljini. Zahvaljujući Gradskoj upravi u park su vraćene biste narodnih heroja i ponovo imamo prigodno mjesto da odamo počast svim onima koji su dali život za našu slobodu", podsjetio je Vidić.

On je istakao da obilježavajući današnji datum kao Dan grada, Bijeljina njeguje moralne vrijednosti koje je u sebi nosila antifašistička borba na čijim temeljima danas počiva Evropa.

Nakon prijema, delegacije Gradske uprave i SUBNOR-a položile su vijence i cvijeće ispred bista narodnih heroja u Gradskom parku.

Gradonačelnik Mićić je istakao da Bijeljina cijeni sve žrtve koje su heroji dali u borbi protiv fašizma i za ideal slobode.

"Zahvaljujući požrtvovanosti ljudi koji su osvajali našu slobodu i za to platili visoku cijenu, dužni smo da poštujemo njihovu žrtvu i obilježavamo dan oslobođenja Bijeljine 1943. godine kao Dana Grada, jer su ovi događaji ostavili značajan trag u istoriji Semberije", zaključio je gradonačelnik Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije