Gradovi

Aplikacija E-patrola građanima i administraciji "olakšava život"

Aplikacija E-patrola građanima i administraciji "olakšava život"
Foto: N.N. | Aplikacija E-patrola građanima i administraciji "olakšava život"

TREBINJE - Građani Trebinja za manje komunalne probleme više ne moraju da idu u nadležne gradske službe, već nepropisno parkiranje, polomljeni gradski mobilijar, nepropisno odlaganje smeća i slično mogu prijaviti posredstvom internet aplikacije E-patrola, koja je već punih osam mjeseci aktivna na službenoj stranici grada Trebinja, ali i na nekim gradskim portalima.

Bojan Čvoro, načelnik Odjeljenja za inspekcije i poslove komunalne policije grada Trebinja, kaže da je, otkako je aplikacija uspostavljena krajem prošle godine u saradnji sa domaćom softverskom kućom "Softiko", prijavljeno oko 230 problema.

"Od toga je riješeno 75 odsto zaprimljenih problema i to uz pomoć raznih službi, od inspekcija i komunalne policije, preko odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i komunalnog preduzeća, a na taj način su riješeni problemi otpada, javne rasvjete, gradskih stubova, oštećenja asfalta i slično”, navodi dalje Čvoro, pojašnjavajući da je to, u stvari, većina problema na koje se građani Trebinja svakodnevno žale.

On dodaje da je Trebinje među prvim lokalnim zajednicama koje su uvele jednu ovakvu aplikaciju, a, prema informacijama kojima raspolažu, još nekoliko opština i gradova je uvezano na nju, dok su neki u procesu realizacije uvezivanja.

Zamišljena da građanima olakša ovaj proces na način da u svakom momentu, putem mobilnih telefona ili kućnih računara, građani mogu prijaviti sve vrste komunalnih problema, s tačnim opisom problema, kategorijom kojoj on pripada, tačnom lokacijom, kao i mogućnošću da se na aplikaciji prati momenat kada je problem riješen, do sada je imala odličan uspjeh.

"Svaki takav problem građani mogu i fotografisati mobilnim telefonom, a zatim s opisom dodati u aplikaciju. Kasnije možete provjeriti da li je vaš problem riješen", kaže Čvoro.

Sve navedeno daleko olakšava građanima prijavu problema iz razloga što je aplikacija potpuno besplatna i anonimna, a sa druge strane nadležnim službama se daleko olakšava posao, jer brzo dobijaju informacije sa terena, kako bi mogli adekvatno reagovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije