Gradovi

Aplikacijama pratiti šta djeca rade na internetu

Aplikacijama pratiti šta djeca rade na internetu
Foto: N.N. | Predavanje u Trebinju: Aplikacijama pratiti šta djeca rade na internetu

TREBINJE - Trebinjski učenici i njihovi roditelji svjesni su opasnosti koje vrebaju na internetu, a direktori osnovnih škola roditeljima preporučuju aplikacije pomoću kojih se mogu pratiti sve radnje djece preko mobilnih telefona.

Ovo je zaključeno nakon predavanja koje je u Policijskoj upravi Trebinje, povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta, organizovani za predstavnike tri gradske osnovne škole, gdje ih je sa tehnoligom zaštite upoznala inspektorica za visokotehniloški kriminalitet iz ove uprave.

"Djeca naših škola su veoma upućena u većinu opasnosti s kojim se mogu susresti na internetu, pri čemu i sami prosvjetni radnici upozoravaju roditelje, o čemu smo i nedavno razgovarali na Savjetu roditelja, naročito u svjetlu najnovijih događaja u Srbiji, u vezi s za korištenjem različitih aplikacija", kazao je Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje, kazala je da se i iza igrica, ali i različitih aplikacija, kriju opasnosti koje će djeca moći prepoznati uz pomoć starijih, koristeći zaštitu u vidu kontrole lozinki, korištenja mreža i sl.

"Na području Policijske uprave Trebinje u prošloj godini evidentirana su tri ovakva krivična djela, dok su u 2019. godini bila samo dva i to putem društvene mreže Facebook, ali se jedno krivično djelo odnosilo na iskorištavanje djece zbog dječje pornografije, a sve tri krivična djela su rasvijetljena", navela je Cvijetićeva. 

Svim neupućenim roditeljima će nastavno osoblje u školama koje pohađaju njihova djeca objasniti korištenje aplikacija koji će kontrolisati pristup društvenim mrežama njihove djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije