Gradovi

Arheološka istraživanja kod Trebinja: Otkrivaju tajne stare crkve

Arheološka istraživanja kod Trebinja: Otkrivaju tajne stare crkve
Foto: Ilustracija | Arheološka istraživanja kod Trebinja: Otkrivaju tajne stare crkve

TREBINJE - Arheolozi trebinjskog Muzeja Hercegovine počeli su istraživanja u srednjovjekovnom hramu svetog Ilije u selu Mesari, nedaleko od Trebinja.

Ova seoska crkva se vezuje za 15. vijek na osnovu sačuvanog natpisa na kamenom krstu iz 1494. godine i ne postoje nikakvi tragovi o njenoj značajnijoj rekonstrukciji sve do kraja 19. vijeka.

Zaštita ovog nacionalnog spomenika kulture traje već nekoliko godina, a ovi arheološki radovi će pokazati i njenu tačnu starost, jer se pretpostavlja da je crkva još starija.

"Tek smo na početku istraživanja i još ne znamo šta nas sve čeka, ali ono što očekujemo jeste da dobijemo malo više arheoloških podataka o ovoj staroj građevini. Način na koji je građena, odnosno njena arhitektura govore u prilog tome da se radi o preromaničkoj crkvi, odnosno periodu od 9. do 11. veka", kaže Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine, koja predvodi istraživanje u Mesarima.

Podsjetivši da je u ranijim istraživanjima, a što potvrđuju i mještani koji su uređivali okolinu, ispod platoa i dijela crkve nađeno dosta grobova, ona kaže da će sve biti dobro ispitano i nakon toga će predložiti eventualne dalje korake.

Na osnovu kamenih gromila u okolini i sačuvane nekropole stećaka u crkvenoj porti, arheolozi pretpostavljaju da je lokalitet bio i kultno mjesto u predrimskom periodu.

"Јedan od stećaka ima ukras - predstavu raspeća, što se opet vezuje za preromaniku, a analogne primerke takvog ukrašavanja imamo kod Knina i Sinja", dodaje Grujićeva.

Uslove za obnovu crkve i saglasnost za arheološka istraživanja dao je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije