Gradovi

Besplatno mjerenje očnog pritiska u Doboju

Besplatno mjerenje očnog pritiska u Doboju
Foto: Ilustracija | Besplatno mjerenje očnog pritiska u Doboju

DOBOJ - Dom zdravlja u Doboju od danas, povodom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma, organizuje besplatne preglede mjerenja očnog pritiska i skrininga na glaukom, koji će trajati u skladu sa zainteresovanošću građana.

Oftalmolog Tanja Petrović Ješić rekla je za glaukom da je "tihi kradljivac vida", te ukazala na značaj prevencije ovog oboljenja, koje se najčešće povezuje sa povećanim očnim pritiskom, kao jednom od karakteristika ove bolesti.

Kao osnovne faktore rizika nastanka oboljenja ona navodi pozitivnu porodičnu anamnezu na glaukom kod lica starijih od 45 godina, lica sa nekim od vidova oboljenja ili povreda oka.

Kao uzročnik se navodi i povećanje masovnih nezaraznih bolesti poput dijabetes melitusa, hipertenzije, različitih autoimunih oboljenja, te dugotrajne upotreba kortikosteroida.

"Nažalost, nacionalni registar oboljelih još ne postoji u Republici Srpskoj i BiH, kao ni nacionalni program prevencije, odnosno skrininga na glaukom", izjavila je Ješićeva.

Prema njenim riječima, glaukom kao oboljenje je podjednako zastupljen među oba pola, s tim što je više utvrđen kod žena koje se i više kontrolišu.

Ona je istakla da je velika zainteresovanost građana za pregled, od kojih su većina pacijenti sa utvrđenim glaukomom i propisanom terapijom, s obzirom na to da je riječ o prvim pregledima ovog tipa nakon dvije godine od pojave virusa korona.

Iz Doma zdravlja Doboj saopšteno je da je glaukom stanje koje dovodi do oštećenja očnog živca, postepenog smanjenja vidne oštrine i na kraju sljepila, pa se smatra jednim od vodećih uzroka sljepila u svijetu.

Osobe koje u svojoj porodici imaju nekoga sa dijagnozom ove bolesti imaju 20 odsto veći rizik za razvoj glaukoma, a fokus preventivnih pregleda je upravo na ovoj populacije s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, započinjanja terapija i očuvanja vidne oštrine.

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma je prilika da se ukaže na značaj preventivnih pregleda i skrininga na glaukom, te skrene pažnja javnosti na značaj redovnih oftalmoloških pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije