Gradovi

Besplatno učlanjenje u biblioteku za prvačiće

Besplatno učlanjenje u biblioteku za prvačiće
Foto: N.N. | Besplatno učlanjenje u biblioteku za prvačiće

DOBOJ - Narodna biblioteka Doboj organizovala je, povodom Nedjelje djeteta, akciju besplatnog učlanjenja za prvačiće koja će trajati do kraja godine.

Članske karte danas su dodijeljene učenicima Osnovne škole "Dositej Obradović" koji su posjetili Bibilioteku.

Bibliotekar Ivana Bukejlović rekla je Srni da je ovo dugogodišnja praksa s ciljem razvijanja čitalačkih navika kod djece od najmlađeg uzrasta.

Ona kaže da se u radu susreće sa djecom različitih čitalačkih navika, ali da generalno nije zadovoljno navikama roditelja.

"Kada kažem da podignu ruke djeca čiji roditelj čita priče, malo ruku se podigne. Nažalost, živimo u dobu kada se ima malo vremena za takve stvari", navodi Bukejlovićeva.

Biblioteka organizuje i radionice, između ostalog "Čas lektire", koji se pokazao kao zanimljiviji način usvajanja lektire s obzirom na to da je ambijent autentičniji.

"Posebno me raduje kada djeca imaju svoje zahtjeve i čak meni preporuče neku knjigu. Iz razgovora se primijeti da ta djeca čitaju, jer im je vokabular bogatiji", rekla je Bukejlovićeva.

Prema njenim riječima, uz podršku italijanskih donatora realizuje se i radionica "Đepetići", u kojoj sa inovativnim igrokazima i praktičnim radnjama uz odgovarajuću literaturu polaznici uče i italijanski jezik, kao i francuski jezik u Francuskom kutku koji je otvoren podrškom Ambasade Francuske u BiH.

Bukejlovićeva navodi da je na tržištu zadovoljavajuća ponuda literature prilagođena djeci različite dobi, da dječije odjeljenje biblioteke posjeduje fond od oko 6.000 publikacija, koju čine naslovi školske lektire, dječije beletristike, književne kritike na školsku lektiru, kao i slikovnice za sve uzraste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije