Gradovi

Bijeljina će zauvijek čuvati srpsko-rusko prijateljstvo

Bijeljina će zauvijek čuvati srpsko-rusko prijateljstvo
Foto: N.N. | Bijeljina će zauvijek čuvati srpsko-rusko prijateljstvo
N.N.

Gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću predstavnici „Moskovske organizacije ratnih veterana u Republici Srpskoj 1992 - 1995. godine“ uručili su medalju „Ratnik“, kao znak bratstva i ljubavi između ruskog i srpskog naroda.

Medalju je uručio Vladimir Sidorov, dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske i poslanik u Skupštini Grada Moskva iz Liberalno demokratske partije Rusije, u prostorijama Gradske uprave Grada Bijeljina na sastanku gradonačelnika sa predstavnicima ruskih  veterana dobrovoljaca i Udruženja građana „Srpsko-ruska zajednica ZAVET“.

“Ovdje se osjećam kao kod svoje kuće, jer Republiku Srpsku smatram svojom drugom otadžbinom. Očekujem da naša dva bratska naroda u budućnosti sarađuju još bolje, posebno u oblasti ekonomije, koja treba da prati naše izvrsne odnose u oblasti kulture i međunarodne politike”, istakao je Sidorov.

Načelnik službe bezbjednosti „Evrakora“, vodeće ruske kompanije u oblasti izgradnje infrastrukture za transport prirodnog gasa, i predsjednik „Moskovske organizacije veterana kavkaskih ratova“ Andrej Erjekojev uručio je gradonačelniku Petroviću statuetu ruskog dobrovoljca („Opločenca“) sa natpisom "Srbi i Rusi - braća zauvijek“.

“Generalni direktor „Evrakora“ Vitalij Gornji je, zbog bolesti, spriječen da prisustvuje ovom sastanku, ali ja u njegovo ime mogu reći da je naša kompanija posvećena uspješnoj gasifikaciji Bijeljine i Republike Srpske, te da smo spremni da ulažemo i u druge projekte. Mi postojimo dvadeset i pet godina i uspješno se bavimo izgradnjom energetske infrastrukture u čitavom svijetu, a najviše u Centralnoj Aziji. Gospodin Gornji je sponzor mnogih udruženja ruskih veterana i ktiror naše Crkve, a siguran sam da će biti srećan da, kroz dobre investicije, pomogne i bratskom srpskom narodu”, zaključio je Erjekojev.

Aleksandar Kravčenko je, kao dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske, tri puta ranjen u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Predsjednik je „Kosovskog fronta“, velike ruske humanitarne organizacije koja pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Nakon rata ostao sam osam godina u Republici Srpskoj i Srbiji, naučio sam jezik i srodio se sa srpskim narodom. Drago mi je što sam danas u Bijeljini, u našoj Republici Srpskoj, koju nisam zaboravio ni nakon povratka u Moskvu”, dodao je Kravčenko.

Gradonačelnik Petrović je istakao da je Grad Bijeljina veoma zahvalan na svemu što je Rusija učinila za srpski narod, a posebno na doprinosu ruskih dobrovoljaca u odbrani Republike Srpske.

“Ovi ljudi će uvijek biti dragi gosti u Bijeljini i dočekivaćemo ih sa bratskom ljubavlju, ali i novim idejama za unapređenje naše saradnje i zajednički napredak. Neophodno je da naše vijekovno bratstvo ostvarimo i kroz dobru privrednu saradnju, međusobno razumijevanje i povjerenje. U ovim teškim pandemijskim vremenima, mi vjerujemo Rusiji, ruskom gasu koji nam donosi energetsku stabilnost i ruskom „Sputnjiku V“ koji štiti naše zdravlje”, zaključio je gradonačelnik Petrović.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Udruženja građana „Srpsko-ruska zajednica ZAVET“ Savo Cvijetinović, generalni sekretar Slobodan Trifković i ruski novinar Fedor Samarov.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije