Gradovi

"Bijeljina neće dozvoliti propast projekta"

"Bijeljina neće dozvoliti propast projekta"
Foto: N.N. | "Bijeljina neće dozvoliti propast projekta"

BIJELJINA - Na zgradi Centra za socijalni rad u Bijeljini biće urađeni svi oni radovi koji su i predviđeni osnovnim ugovorom, dogovoreno je na višečasovnom sastanku predstavnika Gradske uprave Bijeljina, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, Centra za socijalni rad Bijeljina, izvođača i nadzora nad radovima.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, rekao je da su Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata, izvođač radova i nadzor prihvatili krivicu za učinjene propuste i nemar, ali da nisu pristali da to javno i kažu. Dodaje da je osnovnim ugovorom predviđeno da se radovi završe do kraja 2018. godine, a da je Gradska uprava dala saglasnost da se propisani rok produži za četiri mjeseca, nakon čega je Jedinica samoinicijativno produžila rok za šest mjeseci.

"Radove nisu završili do danas, ali su nam poslali okončanu situaciju na potpis, što sam odbio nakon što sam na terenu utvrdio da odredbe ugovora nisu ispunjene. Sad je došlo do problema jer izvođač neće da nastavi radove, a mi nećemo da potpišemo ovu situaciju. Sprat koji je trebalo da bude završen su pogriješili, a ispostavilo se da ima viška radova u vrijednosti od 123.000 KM. Nije urađeno ono što je bilo predviđeno predmjerom i proračunom radova, a čak neće ni da otvore zgradu da se vidi šta od unutrašnjih radova nije završeno", rekao je Mićić.

Naglasio je spremnost Gradske uprave da ako nadzor i Direkcija za izgradnju i razvoj grada utvrde postojanje viška radova od 123.000 KM, taj iznos isplati izvođaču, s obzirom na to da Jedinica nema više sredstava od kredita Svjetske banke.

"Samo ako izvođač završi objekat po sistemu ključ u ruke pristaću da se isplati iznos za višak radova. Osnovni krivac za ovaj nemar je nadzor koji je vršila Republička direkcija za obnovu i izgradnju, jer je sramota to što su dopustili da izvođač radi šta hoće, odnosno da ne poštuje osnovni ugovor. Trebalo je da spriječe da se danas nađemo u ovakvoj situaciji i da raskinu ugovor. Odgovornost snosi i investitor, odnosno Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, odnosno Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata koja je zadužena za ovaj projekat", kaže Mićić.

Podsjetio je da je grad Bijeljina obezbijedio početna sredstva za izgradnju nove zgrade Centra za socijalni rad i na osnovu uspješno započetog posla od Svjetske banke dobio kredit u iznosu od milion KM, kako bi se zgrada u potpunosti završila.

"Grad su doveli u situaciju da vraća kredit, a zauzvrat nismo dobili ono što je predviđeno da se sredstvima kredita uradi. Najveća šteta je nanesena korisnicima Centra, prije svega djeci sa posebnim potrebama i njihovim porodicama, jer nije završen prostor Dnevnog centra namijenjen ovim mališanima. Konačan datum završetka radova još nemamo, ali on će biti određen aneksom ugovora koji ćemo potpisati ukoliko gradska Direkcija za izgradnju i razvoj odobri višak radova", rekao je Mićić nakon sastanka na kojem je poručeno da spoljno uređenje objekta nije bilo predmet osnovnog ugovora i predračuna.

"Grad je spreman da finansira spoljno uređenje zgrade u kojoj će se nalaziti Centar za socijalni rad i tu nema problema", zaključio je Mićić.

Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da je na pomenutom sastanku dogovoreno da izvođač završi u potpunosti radove na unutrašnjosti objekta, a da će grad Bijeljina snositi troškove onih radova koji nisu predviđeni a koji su neophodni da se objekat stavi u funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije