Gradovi

Bijeljinci se izjasnili o povjerenju gradonačelniku

Bijeljinci se izjasnili o povjerenju gradonačelniku
Foto: Srna | Bijeljinci se izjasnili o povjerenju gradonačelniku

BANJALUKA - "Da li ste za opoziv (smjenu) gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića", glasilo je referendumsko pitanje na koje su se u nedjelju izjasnili građani najvećeg grada u Semberiji.

Podsjećanja radi, opoziv gradonačelnika, koji dolazi iz SDS-a, pokrenulo je 25 od 31 odbornika Skupštine grada Bijeljina 8. februara, a oni čine široku Narodnu koaliciju "Pokrenimo Bijeljinu", predvođenu SNSD-om.

Bijeljinci su se o povjerenju gradonačelniku mogli izjasniti na 183 biračka mjesta, a pravo glasa imalo je njih oko 112.000.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović glasao je na biračkom mjestu u Gornjem Crnjelovu. Istakao je da očekuje da će mu građani i dalje dati svoje povjerenje.

"Najbitnije je sačuvati narodnu izbornu volju, bez obzira na epilog glasanja", rekao je Petrović, dodajući da će "svaki pokušaj malverzacija u referendumskom procesu biti prepoznat i sankcionisan".

Šef Štaba Narodne koalicije "Pokrenimo Bijeljinu" Miroslav Milovanović izrazio je uvjerenje da će građani na referendumu o opozivu gradonačelnika izabrati da svi zajedno u prošlost pošalju politiku nerada, samovolje pojedinca, politiku širenja mržnje i netolerancije.

"Građani Semberije ne mogu da čekaju. Bijeljina zaslužuje i može mnogo bolje", rekao je Milovanović novinarima.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je veliki broj građana Bijeljine prepoznao važnost ovog dana i izašao na birališta.

"Referendum je najviši demokratski čin i u tom smislu ne bi trebalo i ne bi smjelo biti ništa spektakularno i tragično. Ovdje nije nikakvo pitanje života i smrti, života ima i biće i poslije današnjeg dana", rekao je Đurđervić, dodajući da su od početka glasanja postojali razni problemi i pritisci od strane posmatrača SDS-a, koji su došli iz drugih opština i gradova.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske i visoki funkcioner SNSD-a Vojin Mitrović izrazio je očekivanje da će građani Bijeljine "ispraviti grešku koju su napravili 2020. godine, jer su povjerovali Petroviću koji je obećavao razvojni put Bijeljine".

Iz Komisije za sprovođenje opoziva saopštili su da su gotovo sva biračka mjesta bila otvorena na vrijeme, ali da su postojali problemi sa posmatračima i predsjednicima biračkih odbora ispred političkih subjekata koji su pozvali građane da postupaju mimo zakona i pravila propisanih za ovaj postupak. Predsjednik te komisije  Dijana Savić Božić poručila je da su problemi postojali zbog paravana na kabinama za glasanje, te dodala da se to, nažalost, dogodilo na velikom broju biračkih mjesta i da su "u hodu" rješavali probleme.

"Svi oni koji ne budu radili u skladu sa zakonom biće procesuirani. Oni moraju biti svjesni sankcija koje će uslijediti zato što su postupali mimo zakona", rekla je Božićeva.

Od 183 biračka mjesta u Bijeljini, jedno je kasnilo sa otvaranjem 45 minuta, saopštili su iz Policijske uprave Bijeljina.

Podsjetimo, referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Potvrdu rezultata daće Repubička izborna komisija, a ako opoziv prođe, Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije