Gradovi

Bileća očišćena od smeća

Bileća očišćena od smeća
Foto: Vesna Duka | Bileća očišćena od smeća

BILEĆA - Bileća je ponovo očišćena od smeća, nakon višednevnog štrajka radnika Komunalnog preduzeća "Komus" iz Bileće.

Nakon što su prekinuli obustavu rada, koja je trajala sedmicu dana, u utorak je očišćen centar grada, a danas su čistili periferiju.

Radnici su počeli raditi nakon što im je isplaćena jedna, ali im i dalje duguju tri plate, tako da ovo ne smatraju trajnim rješenjem i o budućem djelovanju će se tek dogovarati.

Oni su od početka godine nekoliko puta obustavljali rad, a Bileća ostajala zatrpana smećem, ali su, kako kažu, ipak održavali minimum čistoće, ne dozvoljavajući da smeće zatrpa škole ili gradsku bolnicu.

Napominju da su se svaki put zadovoljavali dijelom duga, koji je uglavnom iznosio jednu neisplaćenu platu, dok bi dvije-tri ostajale "na čekanju", pa su i ovoga puta učinili tako, svjesni da je veliki nedostatak novca u gradskom budžetu iz kojeg se sufinansiraju i koji im duguje oko 66.000 maraka.

Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća, kaže da je komunalcima isplaćeno onoliko koliko se zasad može, jer za isplatu svih dugova nema novca, a zbog prispjelih tužbi opštini prijeti blokada računa.

"Problem nam čine sudske presude i najave blokade, koje trenutno iznose oko 700.000 maraka, a kada bi se to desilo to bi za nas bila katastrofa", kaže Vujović.

Radnici kažu da je ovakvo djelovanje jedino moguće rješenje, jer im se obustavom rada isplati barem dio zarađenog, iako im se uz plate duguju i druge prinadležnosti iz rada, a o daljem djelovanju i eventualnom ulasku u štrajk će se dalje dogovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije