Gradovi

Bivši direktor preduzeća "Putevi Brčko" optužen i zbog "miševa"

Bivši direktor preduzeća "Putevi Brčko" optužen i zbog "miševa"
Foto: Arhiva | Bivši direktor preduzeća "Putevi Brčko" optužen i zbog "miševa"

BRČKO - Protiv Dragana Marinkovića (50), bivšeg direktora preduzeća "Putevi Brčko", brčansko tužilaštvo podiglo je optužnicu s 20 optužnih tačaka i više od 400 dokaza.

Optužnica je i potvrđena, a Marinkovića tereti za brojne zloupotrebe, odnosno više krivičnih djela počinjenih u sklopu javnih nabavki u tom preduzeću od 2013. do prošle godine.

Tako je u optužnoj tački jedan navedeno da je 2013. godine za potrebe preduzeća nabavio različitu robu, i to tri laptopa, dvije licence WIN8, štampač, tri tonera, tri wireless "miša" i torbu za laptop u vrijednosti oko 6.200 KM, i to direktnim sporazumom, bez saglasnosti Upravnog odbora i bez prihvatanja računa direktora za finansijske, pravne i opšte poslove.

Optužili su ga da je samoinicijativno nabavio tri ponude od tri brčanska preduzeća, a zatim je traženu robu naručio direktno od jednog od njih, dok su ostale dvije ponude bile samo pokriće za prividnu transparentnost.

U pitanju je, kako naglašavaju iz brčanskog tužilaštva, jedna od najobimnijih optužnica za korupciju u lokalnom javnom sektoru.

"Ona tereti optuženog za brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja izvršene dodjeljivanjem ugovora o nabavkama suprotno propisima i internim procedurama u preduzeću 'Putevi Brčko'", kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta. 

Tužilaštvo distrikta, kako se dodaje, utvrdilo je sumnju da je Marinković kao tadašnji direktor preduzeća "Putevi Brčko" u 20 procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom preduzeću.

"Njemu je stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama sam po vlastitom izboru  dodijelio 18 ugovora o nabavci za to preduzeće, ukupne vrijednosti oko 150.000 KM", pojasnili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Tvrde da su ugovori o radovima, projektnoj dokumentaciji, opremi i slično dodjeljivani preduzećima koje je optuženi favorizovao.

"Time su teže povrijeđena prava drugih subjekata u vidu nemogućnosti učešća u postupcima nabavki robe i usluga", navodi se u optužnici.

Dalji krivični postupak nastavlja se pred Osnovnim sudom distrikta,  kojem je optužnica dostavljena i pred kojim je već potvrđena.

"Tim je potvrđena sumnja da je optuženi počinio  zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i protivzakonito posredovanje, a za ta krivična djela se pojedinačno mogu izreći kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina", rekli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Tužilaštvo, dakle, računa na više od 400 dokaza, s tim što ih je gotovo 400 materijalnih, a preloženo je i saslušanje gotovo 50 svjedoka.

Policija Brčko distrikta je, podsjetimo, u januaru 2015. godine pretresla preduzeće "Putevi Brčko", a Upravni odbor tog preduzeća je smijenio Marinkovića sredinom prošle godine.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije