Gradovi

Bivši radnici protestovali zbog neuvezanog staža

Bivši radnici protestovali zbog neuvezanog staža
Foto: N.N. | Bivši radnici protestovali zbog neuvezanog staža

TUZLA-Uvezivanje radnog staža od najmanje 15 godina i isplata osam plata zagarantovanih stečajem, zahtjevi su čije ispunjenje je grupa bivših radnika Firme „ Resod- Guminga“ danas tražila protestnom šetnjom kroz Tuzlu.

Prije deset godina firma je otišla u stečaj, a više od 100 radnika na biro.

 Tek 2019. godine imovina firme je prodata za 1,3 miliona KM  i radnici su se nadali uvezivanju najmanje 15 godina radnog staža  i isplati plata koje im garantuje stečajni postupak. Međutim, do toga nije došlo.

„ Saznali smo da je firma bila dužna Poreznoj upravi više od milion KM, a plac je prodat za nešto više. Žalosno je da se nije mogao uvezati staž ovoj grupi ljudi. U PIO/MIO smo saznali da su uvezali samo 1997.godinu. Naša agonija traje od 2003. godine. I kada smo došli do kraja, izvarani smo“, ogorčeno je ispričao Ekrem Ćerimić, bivši radnik koji je i u vijeću povjeritelja firme.

On je naglasio da su neke kolege umrle, neki su izvršili samoubistvo, a njih 40-ak i dalje traži svoja prava.

„ Otprilike po 20-ak godina neuvezanog staža imamo. Ja kad sam se prijavljivao na biro 2010. godine, pisalo je 26 godina staža neuvezanog. Ja radim od 1984.godine, a kada se sve sabere, neću imati ni 10 godina radnog staža“, procjenjuje Ćerimić.

Himzo Haračić, bivši radnik, kazao je da život radnika bijedan jer nemaju nikakva primanja.

Radnike podržava i Sindikat Solidarnosti iz kojeg su kazali da je u ovom slučaju, zakazao stečajni upravnik i stečajni sudija.

Zbog problema u stečajnom procesu, danas su protestvovale i radnice Fabrike obuće „ Fortuna“ u Gračanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije