Gradovi

Bivši učenici podigli bistu profesoru matematike

Bivši učenici podigli bistu profesoru matematike
Foto: N.N. | Bivši učenici podigli bistu profesoru matematike

​FOČA - Nekadašnji učenici Srednjoškolskog centra u Foči, najuspješniji matematičari na takmičenjima u BiH i bivšoj Jugoslaviji, učenici pokojnog profesora Mića Mašića samoinicijativno su se organizovali i obezbijedili izradu Mašićeve biste, kako bi se na taj način odužili profesoru, koji je zaslužan za njihove uspjehe.

Inicijator ideje bio je Vladimir Vladičić, osvajač bronzane medalje na Matematičkoj olimpijadi u Vašingtonu, a danas profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Njegovu ideju podržalo je tridesetak matematičara, kojima je Mašić predavao, prenosi radiofoca.com.

"Veliki broj bivših učenika profesora Mića Mašića danas je uspješan u svojim branšama i veliku zahvalnost za to duguju profesoru. On je i najzaslužniji za medalju koju sam ja osvojio na Matematičkoj olimpijadi. Upravo su se ti učenici organizovali, prikupili novčana sredstva i realizovali ovu ideju", rekao je Vladičić.

Prilikom otkrivanja biste prisutnima se ispred Mašićevih učenika obratio Gavro Gojanović, dvostruki osvajač prvog mjesta na Republičkom takmičenju iz matematike i učesnik saveznih takmičenja, danas diplomirani inženjer elektrotehnike.

Gojanović je istakao da je ovo mali gest učenika kojim su pokazali zahvalnost profesoru, koji ih je tokom čitavog sredoškolskog obrazovanja pripremao za upis na fakultete tehničke struke.

"Petica kod profesora Mića Mašića je značila da niko o nas nije imao nikakvih problema ni pri upisu ni tokom studiranja na tehničkim fakultetima. Njegov nivo predavanja je bio da spremi đaka da bez ikakvih problema na bilo kom tehničkom fakultetu položi ispite iz matematike", kaže Gojanović.

Najuspješniji fočanski matematičar, osvajač bronzane olimpijske medalje za bivšu Jugoslaviju u Londonu, a danas redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, Danko Jocić istakao je da mu je školovanje u Foči pomoglo da bude student generacije te da stigne do doktorata i zvanja redovnog profesora na fakultetu.

"Kod Mića se radila matematika na pravi i ozbiljan način. Ja smatram da se matematika ne uči već da se njom ovladava i Mićo nas je naučio da baš tako razmišnjamo i da postepeno, radom, ovladamo matematikom. U četvrtom razredu sam uspio da osvojim medalju na svjetskom takmičenju, i to je prva medalja koja je stigla u Foču. Mićo je radio sa nama mnogo, redovno je dolazio da dodatne časove, jednostavno je svo svoje biće unosio u matematiku", rekao je Jocić.

Gest učenika pokojnog Mića Mašića mnogo znači porodici.

"Mnogo smo ponosni i zahvalni đacima koji su se organizovali i uradili ovu bistu. Ona će nas sve podsjećati na našeg tatu koji je ostavio veliki trag u Foči", rekla je Mićova kćerka Marija Kaličanin.

Iza biste Mića Mašića u školi je postavljen i njegov portret kao i porteti još četiri istaknuta profesora ove ustanove, Dragice Ninković, Vojka Stankovića, Vujadina Matovića i Žarka Obrenovića.

Mićo Mašić dugogodišnji je profesor matematike u Srednjoškolskom centru u Foči, a svoj radni vijek posvetio je afirmisanju mladih matematičara. Rođen je u Orahovu kod Foče 14. oktobra 1943. godine, a preminuo je 23. juna 2006. godine u Foči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije