Gradovi

Bizarni događaj u Derventi: Preminulu ženu nisu primili u mrtvačnicu

Bizarni događaj u Derventi: Preminulu ženu nisu primili u mrtvačnicu
Bizarni događaj u Derventi: Preminulu ženu nisu primili u mrtvačnicu

DERVENTA - Stamenko Ilić iz Dervente kojem je prošlog mjeseca preminula supruga našao se u vrtlogu bizarnih događaja kada je zakupac gradske mrtvačnice odbio da u ovaj objekat smjesti tijelo njegove pokojne žene.

Ožalošćeni Ilić se nakon nepravde i poniženja koje mu je naneseno pismeno obratio redakciji “Glasa Srpske” iznijevši do detalja ovaj problem.

Naime, Aleksa Mikerević, zakupac mrtvačnice koja je u vlasništvu Doma zdravlja Derventa, nije dozvolio da se tijelo pokojne Ljubice Ilić smjesti u mrtvačnicu, jer je pokojnica bila obučena, a tijelo se navodno ne može ohladiti u odjeći.

“Zakupac je insistirao da je pravilo da se mrtvac skine, a pogrebnik je odbio to da učini, jer je pokojna supruga već bila spremna za sahranu “, kazao je Ilić.

Dodao je da je otišao kod direktora Doma zdravlja da se žali, ali njega nije bilo pa mu je njegov zamjenik obećao pomoć.

“Međutim, kako mrtvačnicu nisu otvarali duže od sat, bio sam primoran da mrtvu suprugu zbog velikih vrućina vozim u Doboj”, rekao je Ilić za “Glas Srpske”.

On je istakao da je ovo sramotno ponašanje, budući da je mrtvačnica javna ustanova na koju imaju pravo svi građani.

“Naknadno se ispostavilo da je Mikereviću istekao i ugovor, te da nije imao nikakvo pravo da se tako ponaša”, rekao je Ilić i dodao da ovo nije prvi put da se zakupci ovako ponašaju prema ožalošćenima.

Od Mikerevića “Glas Srspke” nije uspio da dobije  izjavu, jer je na putu, ali je njegova supruga Kosana Mikerević pojasnila da pokojnu ženu nisu primili, jer pogrebnik Dušan Kršić nije ispoštovao pravila.

“Na ulazu ima uputstvo da se tijelo ne može unijeti obučeno, a Kršić nam već nekoliko puta dovozi obučene mrtvace. Iako smo ga upozoravali da tako ne može, jer snosimo odgovornost ako se tijelo ne ohladi, on tjera po svom”, priča ona.

Mikerevićeva dodaje da je problem kulminirao prije mjesec, kada ih je Kršić opet pozvao i insistirao na tome da odjevenu pokojnicu smjeste u mrtvačnicu, a oni su to odbili.

“Muž je bio na štakama, pa je sin otišao do mrtvačnice da ga zamoli da skine pokojnika. Pogrebnik to nije htio da učini, pa nas je sin pozvao da vidi šta da radi. Tada je Kršić ‘poludio’ i nasrnuo na njega da mu otme ključ. Zgulio mu je kožu s prsta, a ključ slomio”, priča Mikerevićeva.

Ona je naglasila da sa ovim pogrebnikom imaju problema od preuzimanja mrtvačnice, te da im je u nekoliko navrata slao inspekciju jer mu predstavljaju konkurenciju.

Međutim, Ilić je ispričao da na vratima mrtvačnice godinama stoje samo dva broja telefona bez podataka o vlasniku i nazivu firme, a kamo li pravila o kojima pričaju.

U kratkom razgovoru Dušan Kršić je rekao da ono što priča Mikerevićeva supruga nije istina.

“Mikerević je uvezan sa opštinskim vlastima i oni ga štite, što pokazuje činjenica da u lokalnim novinama nisu htjeli objaviti priču o ovom problemu. To je priča velikih razmjera”, rekao je Kršić.

Direktor Doma zdravlja Mirko Šaran priča da je bio na godišnjem odmoru kada se cijela priča odvijala, te da je odmah po povratku raskinuo ugovor o zakupu sa Mikerevićem.

“Mikereviću smo izdali mrtvačnicu u zakup prije nekoliko godina i uslov je bio da pruža usluge svima, a budući da to sada nije ispoštovao, raskinuli smo ugovor i raspisali licitaciju za novog zakupca”, rekao je Šaran.

Dodao je da je problem izbio zbog ličnih sukoba zakupca i pogrebnika, te da je suprug pokojnice samo kolateralna šteta dvojice konkurenata.

Prvi čovjek Dervente Milorad Simić kaže da nije upoznat sa pomenutim slučajem.

“Koliko mi je poznato mrtvačnica dobro funkcioniše i šta se sada dogodilo, ne znam. Niko mi se nije obraćao kada je riječ o tom pitanju”,  rekao je Simić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije