Gradovi

Bogdanić najavio podršku novom rukovodstvu Doma zdravlja u Tesliću

Bogdanić najavio podršku novom rukovodstvu Doma zdravlja u Tesliću
Foto: N.N. | Bogdanić najavio podršku novom rukovodstvu Doma zdravlja u Tesliću

TESLIĆ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da će resorno ministarstvo nastaviti da pomaže Dom zdravlja "Sveti Sava" u Tesliću, te je dao podršku novom rukovodstvu ove zdravstvene ustanove.

"Želim da kažem da sa prethodnog sastanka održanog 5. aprila, kada smo se dogovarali o nekim koracima, u prvom redu nabavci digitalnog mamografa, intervenciji na krovu i nekim drugim stvarima, u Ministarstvo zdravlja do danas nisu stigli ti zahtjevi. Danas smo tu da se dogovorimo da to ubrzamo te da se ti zahtjevi pošalju", rekao je Bogdanić novinarima nakon sastanka sa novim rukovodstvom Doma zdravlja Teslić.

On je naveo da su se stekli bolji finansijski uslovi da Vlada Srpske i resorno ministarstvo mogu intervenisati i u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Bogdanić je najavio nabavku digitalnog mamografa i defibrilatora sa monitorom za potrebe Službe hitne pomoći, procijenjene vrednosti od oko 200.000 KM, kao i iznalaženje mogućnosti za podizanje energetske efikasnosti objekta, o čemu će se, kako je istakao, razgovarati sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenkom Golić.

On je ukazao i na neka loša građevinska rješenja u Službi hitne pomoći, te je izrazio nadu da će se za njihovo prevazilaženje pronaći sredstva u lokalnoj zajednici, Domu zdravlju i resornom ministarstvu.

"Dom zdravlja u Tesliću bio jedina zadravstvena ustanova koja je ignorisala zaključak Vlade o pitanju saglasnosti za zapošljavanje, to nije funkcionisalo i po nekiliko godina. Na prethodnom sastanku smo se dogovorili, počelo je nešto bolje da funkcioniše, ali ćemo sačiniti sveobuhvatnu analizu i vidjeti koje su potrebe i šta je neophodno za funkcionisanje Doma zdravlja, u smislu ustanove koja će pruža kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", izjavio je Bogdanić.

On je najavio podršku resornog ministarstva u prevazilaženju tih problema, i materijalno i na druge načine.

Bogdanić je podržao inicijativu novog rukovodstva za formiranje službe za dezinsekciju i deratizaciju, koja će moći da funkcioniše na ekonomskoj osnovi.

"Ovo je zdravstvena ustanova koja je izmirivala obaveze, a vidjećemo kada se obavi primopredaja u upravi, da li je ostalo toliko novca koliko se govori. Ako to bude tako onda će moći mnogo više da urade i bez pomoći Vlade", rekao je Bogdanić.

Novoimenovani direktor Doma zdravlja "Sveti Sava" Teslić Đurađ Trivunović rekao da je cilj današnje posjete upoznavanje resornog ministra u vezi sa prevazilaženjem određenih nedostataka kako bi bio unapređen rad ove ustanove, a na sastanku je bilo riječi i o nabavci opreme, zapošljavanju nedostajućeg medicinskog kadra te sklapanju ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

On je kao prioritet naveo nabavku digitalnog mamografa, investicione radove na prostoru za formiranje nove službe za dezinfkeciju i deratizaciju, saniranje krova, te intervencije na rekonstrukciji područnih ambulanti.

Trivunović je naveo da ova ustanova upošljava 154 radnika, i da je neophodno da se sa određenim brojem medicinskih radnika potpišu ugovori na neodređeno.

Načelnik Službe hitne pomoći Saša Radešić kaže da su načinjeni pomaci u nabavci opreme i saniranju prostorija, ali da je neophodna edukacija kadra, nabavka krupne opreme i prilagođavanje objekta pacijentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije