Gradovi

Bolja koordinacija u borbi protiv nasilja u porodici

Bolja koordinacija u borbi protiv nasilja u porodici
Foto: VLADA KS | Bolja koordinacija u borbi protiv nasilja u porodici

SARAJEVO - Protokol o radu i saradnji Koordinacionog tijela na prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo potpisali su ministri u Vladi KS iz resora socijalne politike, unutrašnjih poslova, zdravstva, pravde, odgoja i obrazovanja i visokog obrazovanja: Enda Pavić Pečenković, Admir Katica, Enis Hasanović, Darja Softić Kadenić, Naida Hota-Muminović i Adna Mesihović.

Protokol su potpisali i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović i predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo Fikret Zuko.

“Potpisivanje ovog protokola je od velikog značaja za KS, smatram ovo korakom važnim za unapređenje sistema prevencije i zaštite od nasilja u porodici. Samo međusobnom saradnjom i zajedničkim djelovanjem nadležnih institucija možemo doprinijeti unapređenju sistema zaštite od nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo. Protokol je jedan vid obavezivanja svih potpisnika o postupanju, prvenstveno u prevenciji nasilja u porodici, a zatim i u slučaju samog nasilja u porodici, gdje imamo jasan niz koraka i uputa kako institucije, svaka u okviru svoje nadležnosti, djeluju. Važno je napomenuti, da smo mi u Kantonu Sarajevo prvi protokol potpisali još 2005. godine, a naredni 2018. godine, a koji je trenutno na snazi”, istakla je ministrica Pavić Pečenković.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je istakao da je ovaj dokument vrlo važan za uspješnu borbu protiv nasilja u porodici, kao i za pomoć žrtvama nasilja.

“Naše zajedničko opredjeljenje je da multiresorno tretiramo ova pitanja, da se međusobno kontrolišemo jer je vrlo važno da otkrijemo eventualne propuste i poteškoće u djelovanju, a što sudionici u ovom mogu najbolje vidjeti. Svrha zajedničkog postupanje nije da upiremo prstom jedni u druge već da pomažemo jedni drugima”, poručio je ministar Katica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije