Gradovi

Bolnici "Sveti apostol Luka" prijeti katanac

Bolnici "Sveti apostol Luka" prijeti katanac
Foto: Arhiva | Bolnici "Sveti apostol Luka" prijeti katanac

DOBOJ - Sav repromaterijal i lijekovi su na izmaku, radnici su na ivici da započnu štrajk, pa svoje usluge pacijentima uskoro više nećemo moći pružati, upozoreno je iz dobojske bolnice "Sveti apostol Luka", čiji račun je ponovo blokiran zbog neplaćenih računa za vodu.

"Od ponedjeljka možda nećemo biti u mogućnosti da pružamo usluge i moći ćemo da primamo samo hitne slučajeve. Za sve ostalo pacijenti moraju da potraže neku drugu zdravstvenu ustanovu", kazao je juče Milorad Živković, v.d. direktora bolnice.

U bolničkoj laboratoriji već nije moguće obaviti sve pretrage jer nema svih potrebnih reagensa, tvrdi jedna građanka koja se u četvrtak obratila redakciji "Nezavisnih".

"Moja baka je radila pretrage za štitnu žlijezdu, pa sam stajala u redu i gledala kako vraćaju ljude. Baki su uradili samo jonogram, a ostalo nisu mogli", rekla je ona.

Mladen Gajić, pomoćnik direktora ove bolnice za ekonomska pitanja, navodi da kad bolnica nema sredstava na računu, nema ni mogućnost da dobavljačima plati isporuku repromaterijala.

"Ako je nekom ugroženo zdravlje imamo mogućnost da pacijenta uputimo u drugu zdravstvenu ustanovu, u Klinički centar. U ovom slučaju se vjerovatno radi o pacijentu koji nije životno ugrožen jer ima laboratorijskih analiza koje nisu hitne", kazao je Gajić.

Zbog neplaćenih bolničkih računa za vodu Okružni sud Doboj blokirao je račun bolnice na iznos od oko 380.000 KM, a iako je Gradska uprava preuzela na sebe obavezu da iz budžeta izmiri potraživanja "Vodovodu", ona to nije učinila, pa je račun zdravstvene ustanove koja pruža usluge za 200.000 pacijenata po drugi put blokiran. Živković navodi da je uputio urgenciju "Vodovodu" i Gradskoj upravi da se blokada odloži, ali bezuspješno.

"Neumoljivi su očito i iz 'Vodovoda' i iz grada da ovu ustanovu zatvore, s tim da ne razmišljaju da ona pruža usluge čitavoj regiji, tako da ovo nije samo gradski, nego regionalni problem", kaže Živković.

Skupština grada Doboj je 24. aprila usvojila odluku kojom se obavezala da budžetskim sredstvima plati bolnički dug za vodu, ali tu obavezu još nije ispunila, zbog čega je račun bolnice blokiran.

"Problem su sredstva, nismo u finansijskoj situaciji da se to odradi. Vjerovatno se čeka rebalans i ovaj kredit i kad se steknu uslovi biće uplaćeno", naveo je Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije