Gradovi

Bolnici uvijek nedostaje posteljina

Bolnici uvijek nedostaje posteljina
Foto: N.N. | Bolnici uvijek nedostaje posteljina

DOBOJ - Pacijenti često kritikuju stanje bolničkih posteljina kada napuste krevete na nekom od odjeljenja dobojske bolnice "Sveti apostol Luka", koja se uglavnom oslanja na donatore kada ih nabavlja.

"U prosjeku 700-800 kilograma posteljine dnevno se pere, suši u sušarama i pegla, a takođe i bolničke uniforme... Dobro nam dođu donacije. Ponekad nešto i bolnica nabavi, ali u svakom slučaju potrebno je više posteljine jer je veliki broj pacijenata, tako da uvijek dobro dođe kad nam neko pomogne", kaže Željko Božić, šef Servisa za higijenu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja zbrinjava pacijente iz desetak lokalnih zajednica.

Prema nezvaničnim informacijama, komplet bolničke posteljine - jastučnica, plahta i navlaka za ćebe koštaju 22 KM, ali rijetko se dešava da na svih 448 kreveta bude u isto vrijeme stavljena nova posteljina.

Ipak, stanje će donekle popraviti donacija Crvenog krsta RS, koji je nabavio stotinu kompleta posteljine.

"Pošto je komplet posteljina, ja mislim da ću na svako odjeljenje podijeliti svima pomalo. Rijetko dobijemo komplet posteljine, uvijek su to samo čaršavi, jastučnice, tako da ću ja to rasporediti svima jednako. Jeste malo, ali sve je dobro došlo", kazala je Slobodanka Panić, glavna sestra bolnice, te dodala da bi im koristila i donacija zelenih uniformi za ljekare i medicinske sestre - instrumentarke za rad u operacionim salama.

Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta RS, istakao je da su novac za nabavku posteljine obezbijedili iz vlastitih, ušteđenih sredstava, te dodao da je ona stigla u većinu ustanova u RS.

"Smatramo da treba pomoći ljudima koji se liječe, koji se oporavljaju jer naša misija je olakšavanje ljudske patnje. Izdvojili smo oko 65.000 KM, kupili 2.000 posteljina, oko 500 pidžama i nešto hirurških mantila... Obuhvatili smo sve bolnice u RS, zavode u Višegradu, Jakešu, Čirkin Polju, domove za stare u Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Banjaluci, gdje god ljudi borave", izjavio je Mihajlović.

Tri bebe koje sa svojim majkama borave u dobojskom porodilištu, a rođene su istog dana kada je prije 115 godina osnovan Rotari klub, počastili su iz lokalnog kluba poklonima povodom obilježavanja jubileja.

"Porođaji su prošli uredno, dva su obavljena prirodnim putem, a jedan je završen carskim rezom", navela je dr Gordana Sredanović, načelnica Službe ginekologije i akušerstva.

"Pokloni sadrže osnovne potrepštine za novorođenčad i u vrijednosti su oko 100 KM za svaku bebu. I drugi klubovi su se pridružili, slične akcije se sprovode u svih 15 gradova u BiH gdje oni postoje. Rotari zajednica u BiH odlučila je da promoviše natalitet u BiH i svjesni smo svi činjenice u kojem pravcu to ide", kazao je dr Saša Vidić, predsjednik Rotari kluba Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije