Gradovi

Borba sa virusom i velikim troškovima u dobojskom Domu zdravlja

Borba sa virusom i velikim troškovima u dobojskom Domu zdravlja
Foto: N.N. | Borba sa virusom i velikim troškovima u dobojskom Domu zdravlja

DOBOJ - Dok čekaju da u njihovu zdravstvenu ustanovu stignu prve vakcine, zaposleni u Domu zdravlja Doboj sumiraju rezultate rada tokom gotovo jednogodišnje borbe sa virusom korona i ističu da je bilo mnogo izazova.

Kako kažu, najvažnije je da nije bilo iskakanja sistema iako je samo u protekla tri mjeseca kroz respiratorne ambulante prošlo oko 5.800 pacijenata.

"Sad trenutno izazov je kada imate pacijenta pred sobom i kada gledate ona dva broja na pulsnom oksimetru i čekate da se pojavi brojka koja će vam reći kolika je saturacija kiseonika u njegovoj krvi. Nadate se da će ta brojka biti iznad 95 odsto i da će taj pacijent moći da ostane kod vas, u nadležnosti ambulante, da neće morati da ide u bolnicu. Evo, baš juče iz laboratorije su mi javili da je CRP pacijenta je 300. Znači, on ne može čekati mene do danas, ja moram pozvati koleginicu da ga nazove da dođe u toku njene smjene", rekla je Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine, koja je angažovana u respiratornoj ambulanti.

Vakcinacija će biti rješenje velikog problema zvanog kovid-19, smatra dr Milena Brkić, načelnica Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja, te ističe da im nije bilo lako u protekloj godini.

"Do kada će ovo još da traje, ne znamo, i nadamo se zaista da će ova vakcinacija učiniti onaj konačni rez", kazala je Brkićeva te se prisjetila da na početku borbe sa virusom korona od poziva vozača kamiona nije mogla da živi, jer je njen privatni broj ustupljen na graničnim prelazima.

Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja, ustanove koja je nedavno od predsjednice RS Željke Cvijanović dobila medalju zasluge za narod, napomenuo je da su se, osim sa virusom, borili i sa velikim troškovima.

"Bitno je napomenuti da smo mi dva i po mjeseca pokrivali karantin u Brodu i svi troškovi su pali na teret naše ustanove. Isto tako smo pokrivali i Dom učenika, kovid stacionar. Razvozili smo doktore po svim našim terenskim ambulantama. Veoma je važno spomenuti da je potrošnja medicinskog materijala, zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava i reagenasa u laboratoriji drastično povećana u vrijeme kovida, tako da su i svi materijalni troškovi zaista u ogromnom porastu, a mi smo se izborili", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije