Gradovi

Borovac posjetila Foču: U zgrade u naselju Barakovac uselile 32 porodice

Borovac posjetila Foču: U zgrade u naselju Barakovac uselile 32 porodice
Foto: Srna | Borovac posjetila Foču: U zgrade u naselju Barakovac uselile 32 porodice

FOČA - Ministarka za ljudska prava i izbjeglic u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Semiha Borovac, posjetila je porodice u novoizgrađenim zgradama u fočanskom naselju Barakovac.

Zajedno sa Đanlukom Vaninijem šefom Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju EU u BiH, Markom Aćićem iz Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS i načelnikom opštine Foča, ona je formalno uručila rješenja porodicama za korištenje ukupno 32 stana u dvije stambene zgrade.

Krov nad glavom, kroz projekat Regionalnog stambenog programa i Projekta zatvaranja kolektivnih centara, u Foči je dobilo 20 interno raseljenih osoba i 12 socijalno najugroženijih porodica.

"Sredstva sa kojima zatvaramo nove zgrade i zatvaramo kolektivne centre su kreditna sredstva za koje se država BiH zadužila, vraćaće ih entiteti, a jedan značajan dio sredstava daju lokalne zajednice putem infrastrukture i potrebnih dozvola da bi ove zgrade postojale", rekla je Borovac.

Novi dom dobila je i Ranka Maksimović, majka djeteta sa cerebralnom paralizom, koja je 25 godina živjela kao podstanar.

"Iskreno da vam kažem, bilo je vrlo teško, s obzirom na to da smo ja i suprug nezaposleni. Sin je ustvari dobio ovaj stan. Osjećaj je divan kad nakon toliko godina dobijete svoj stan", priča Maksimović.

Jovanka Skakavac izbjeglica je iz Fočanske Jabuke. Već duže od 20 godina živjela je u kolektivnom centru u Miljevini.

"Fino nam je, nije nam loše. Ne mere ljepše. Samo nek Bog da zdravlja i ne daj Bože kakve muke i nevolje", kaže Skakavac.

Prema riječima načelnika Opštine Foča Radisava Mašića, krov nad glavom dobile su interno raseljene osobe iz kolektivnih centara i sa drugih adresa.

"Mi na ovaj način raspuštamo i kolektivni centar u Miljevini i ljudima koji su tu proveli 20 godina uručujemo ključeve novih stanova, koji su opremljeni svim onim što je neophodno za život, tako da mogu ponijeti samo svoj pribor i lične stvari", naglasio je Mašić.

Zadovoljstvo zbog završetka projekta izrazio je i Đanluka Vanini iz Delegacije EU u BiH.

"Ovdje ćemo biti svjedoci toga da će 32 porodice zapoćeti novi život. I zaista smo uvijek sretni da možemo vidjeti osmijeh na licima ljudi koji dobiju nove domove i to je jedan novi početak za njih. Pored toga, sretni smo što će ove osobe dobiti i pristup novim uslugama, da će biti reintegrisane u društvo i da će imati pristup socijalnim uslugama, obrazovanju i zapošljavanju", kazao je Vanini.

Nakon Foče, slična svečanost biće upriličena u Bileći, gdje je u novu zgradu, u okviru istog projekta, uselilo 15 porodica.

U okviru Regionalnog stambenog programa u BiH će biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike, a do sada je završeno oko 1.200 stambenih jedinica - 851 kuća, 256 stanova i 20 paketa građevinskog materijala. Završetak obnove i izgradnje preostalih 2.000 stambenih jedinica predviđen je za period 2020–2022. godina. Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori su dosad izdvojili 287 miliona evra, od čega 64,5 miliona evra za projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator s 234 miliona evra, a slijede Sjedinjene Američke Države s 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko drugih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Projektom CEB II planirano je stambeno zbrinjavanje više od 7.200 osoba iz 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini. Projekt se implementira na području 45 opština i gradova i Distriktu Brčko i bit će osigurano više od 2.600 stanova izgradnjom odnosno rekonstrukcijom 82 zgrade. Svi korisnici će stambene jedinice koristiti po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja i djelimično u okviru institucionalnih centara za smještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije