Gradovi

Broj požara i intervencija povećan za 50 odsto

Broj požara i intervencija povećan za 50 odsto
Foto: Srna | Broj požara i intervencija povećan za 50 odsto

ŠAMAC - Vatrogasci su na području opštine Šamac u proteklih sedam mjeseci gasili 41 požar i imali 49 različitih intervencija, što je za 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je Srni starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Šamac Slobodan Milovanović.

On je napomenuo da je ova vatrogasna jedinica opremljena u skladu sa zakonom, da ima 15 vatrogasaca, koji imaju odgovarajuću uniformu, te sedam vozila sa pratećom opremom.

Prema njegovim riječima, jedno vozilo trenutno nije u funkciji, ali se očekuje da će ubrzo biti osposobljeno.

Milovanović je naveo da je u ovoj godini planirana nabavka dvije ručne radio-stanice za odjeljenje u Obudovcu koje je otvoreno prošle godine za područje Obudovca, Obudovca dva, Batkuše, Donje Slatine i opština Pelagićevo i Donji Žabar.

On je napomenuo da je planom tehničkog opremanja prošle godine bila predviđena nabavka jednog vatrogasnog vozila sredstvima Vatrogasnog saveza, da je za to odobreno 310.000 KM, ali da još nije nabavljeno.

"Razlog tome je što je u međuvremenu, dok se čekala saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Srpske na odobrenje sredstava, ukinut pravilnik o carinama i uveden PDV na vatrogasna i vozila deminera i prve pomoći. Zbog toga je neophodno dodatnih 52.000 KM za nabavku vozila", naveo je Milovanović.

On je rekao da su ta sredstva odobrena u ovoj godini i da će biti nabavljeno novo vatrogasno vozilo.

Vatrogasnoj jedinici, dodao je on, nedostaju dreger aparati za disanje, da imaju četiri, a da je ove godine planirana nabavka još dva od sredstava iz opštinskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije