Gradovi

Bura u Lukavcu: Dječje javne kuhinje nema u budžetu

Bura u Lukavcu: Dječje javne kuhinje nema u budžetu
Foto: N.N. | Dragana Hamustafić, majka četvoro djece, redovno dolazi po obrok

LUKAVAC - Javna dječja kuhinja iz Lukavca ove godine nije planirana u budžetu grada Lukavca, tvrde iz Udruženja altruista "Ruke prijateljstva" koje vodi kuhinju, dok iz općine odgovaraju da sredstva moraju biti transparentno trošena i da se mora utvrditi ko su tačno korisnici.

Kuhinja funkcioniše četiri godine i sada već ima oko 350 korisnika, od čega je više od 200 djece. Topli obrok se dijeli pet dana sedmično i redovno po njega dolazi Dragana Hamustafić.

"Ovdje sam dvije-tri godine jer ne radimo ni ja ni muž. Imamo četvero djece. Dvoje ide u školu. Jedno je teško bolesno, sa invaliditetom. Jedva živimo i jedva djecu prehranimo. Ova kuhinja nam mnogo znači", ispričala je Dragana i dodala da za život zarađuje sa mužem na dnevnicama ili sakuplja željezo pa prodaje.

Otkako se otvorila, kuhinja ima sve više korisnika, a oni koji je vode tvrde da su bezrazložno isključeni iz ovogodišnjeg budžeta, dok su prošle godine dobili 20.000 KM i sve uredno opravdali. 

Sredstva za 2021. godinu Nacrtom budžeta trebalo je da iznose oko 17.000 maraka, međutim izbrisan je naziv udruženja, a novac je ostavljen, tako da za ova sredstva mogu aplicirati i ostala humanitarna udruženja iz Lukavca.

"Načelnik tvrdi da bi taj novac trebalo da se podijeli kroz nekakve projekte. Nemamo mi ništa protiv da se transparentno troši novac i da se to prikaže i da vide poreski obveznici koji izdvajaju. Načelnik ne daje svoj novac, već novac poreskih obveznika općine Lukavac. Obavezan je da brine o gladnoj djeci, o ljudima koji ovdje nemaju šta da jedu. Nismo mi te porodice stvorili gladnim i žednim, nego vlast, pa između ostalog i načelnik", tvrdi Edin Nijemčević, direktor UG "Ruke prijateljstva". 

Lukavački načelnik Edin Delić kaže da sredstva iz budžeta općine moraju biti transparentno trošena i mora se znati ime svakog korisnika ove kuhinje. 

"Onaj ko implementira projekte općine mora ih učiniti dostupnim svim zainteresiranim korisnicima, transparentno provesti postupak, a kad su u pitanju djeca moramo ih zaštititi od stigmatizacije. Ovdje su uočene nepravilnosti u radu kuhinje, počev od toga da dječja kuhinja radi kad škola ne radi. Kad djece nema postavlja se pitanje koga hrane", kazao je Delić.

Selma Zukić iz UG "Ruke prijateljstva" kaže da načelnik dobro zna ko su korisnici i da oni u kuhinju dolaze sa potvrdom od Centra za socijalni rad, te da se u to uvjerio više puta za protekle četiri godine od osnivanja kuhinje. 

"Zadnji put kad smo dijelili pakete romskoj populaciji na početku pandemije korone načelnik je dobio spisak svih korisnika", rekla je Zukićeva, koja vlastitim sredstvima pravi novi objekat za kuhinju jer u starom objektu kuhinja je bila pod kirijom i vlasnik je otkazao ugovor. Novi objekat će imati dva sprata sa po 50 metara kvadratnih i trebalo bi da bude završen za tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije