Gradovi

Centar za stare: Besplatna alternativa penzionerima u Trebinju

Centar za stare: Besplatna alternativa penzionerima u Trebinju
Foto: N.N. | Centar za stare: Besplatna alternativa penzionerima u Trebinju

TREBINJE - Dnevni centar za stare osobe u Trebinju postoji već 11 godina i kao takav predstavlja besplatnu alternativu Domu penzionera u ovom gradu.

U pitanju je svojevrsna ustanova za stare osobe dnevnoga tipa, gdje starije osobe mogu boraviti po cio dan, besplatno, a Centar za socijalni rad Trebinje, koji je i osnivač Dnevnog centra, finansira rad ove ustanove.

"Uglavnom dolaze samohrane osobe, odnosno starije osobe koje žive same i željne su druženja, a ovdje imaju i društvo, i radnu okupaciju, zimi im je obezbijeđeno grijanje, ali mogu koristiti i usluge psihologa i socijalnog radnika. Obezbijeđene su im novine da čitaju, kao i materijali ukoliko žele da se bave ručnim radom", kaže Aleksandar Koprivica, direktor Centra za socijalni rad Trebinje.

Dnevni centar za stare otvoren je praktično preko cijelog dana, odnosno u prijepodnevnim satima od osam do 12, kada štićenici Centra odlaze kući na ručak i  popodnevnu pauzu, pa nastavlja rad popodne od 17 do 20 časova.

U Centar aktivno dolazi tridesetak starih osoba, od čega su većinom žene, ali ima i poneki muškarac, ali se oni, kako kažu njihove koleginice, duže zadržavaju samo ako imaju muško društvo, pa zajedno čitaju i komentarišu novinske napise, ali se neki bave i sitnim majstorskim poslovima, drvodjelstvom i sličnim poslovima.

"Nama je u Centru obezbijeđen i materijal za ovu vrstu okupacione zanimacije, poput pletenja, heklanja, izrade ukrasnih predmeta, ukoliko izrazimo želju da se time bavimo, a često zajedno odlazimo i na izlete i zajednička druženja sa korisnicima drugih dnevnih centara u BiH. Tako da je, po mom mišljenju, ovo najdivnije mjesto na kome se, osim naravno kod svoje kuće, može provesti starost", kaže Sonja Popov, koja je članica Dnevnog centra punih deset godina.

U Centru su svake sedmice obezbijeđeni redovni zdravstveni pregledi za sve štićenike, organizuju se proslave svih praznika, poput Nove godine, Dana žena, slave Centra, ali se ovdje slave i rođendani, dijele pokloni i jednostavno se radi sve da se i oni koji nemaju bližih srodnika ili su oni dosta daleko osjećaju u ovoj ustanovi kao kod svoje kuće.

Takvu strategiju su prepoznali i usvojili i u Gradskoj upravi, koja je, kao jedna od rijetkih u Republici Srpskoj, ozbiljno shvatila sve problem treće dobi i u Strategiju razvoja socijalne zaštite grada Trebinja do 2023. godine uvrstila rješavanje problema starih lica, naročito kada je u pitanju njihova zdravstvena zaštita i socijalna problematika.

Tako su bespomoćne stare osobe, koje nemaju bliže srodnike, preko Centra za socijalni rad Trebinje, zbrinute kod hraniteljskih porodica koje o njima vode brigu 24 časa dnevno, ali se vodi računa i o njihovom socijalnom životu, pa su ove starice korisnice Dnevnog centra za stare, koji im je, slažu se svi, alternativa staračkom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije