Gradovi

Ćirić-Parla: Djeca nisu diskriminisana

Ćirić-Parla: Djeca nisu diskriminisana
Foto: N.N. | Ćirić-Parla: Djeca nisu diskriminisana

SARAJEVO - Dijana Ćirić-Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo smatra da nijedno dijete nije diskriminisano jer im nisu ni podijeljena svjedočanstva.

Podsjećamo, u ovom kantonu digla se velika prašina zbog informacija koje su posljednjih dana kružile među roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola, ali i putem društvenih mreža, da su neka djeca u ovom kantonu diskriminisana tako što nisu dobila uvjerenje o završenom prvom polugodištu škole, a zbog toga što su se njihovi roditelji odbili izjasniti o samo jednom jeziku (bosanskom, srpskom, hrvatskom).

"Nakon što je cijela priča krenula, mi smo putem naših općinskih organizacija provjerili sve i nema diskriminacije u smislu da je neko dobio svjedočanstvo, a neko nije", objasnila je Ćirić-Parla.

Zineta Bogunić, kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i mladih, odlučila je da roditeljima omogući i četvrtu opciju.

"Opredijelili smo se i za naziv bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i hrvatski jezik i književnost. Ovaj naziv podrazumijeva učenje sva tri jezika, uz postojanje planova i programa. Uopće nije bilo potrebe za dizanjem ovakve prašine", poručila je Bogunićeva i podvlači da će sva djeca dobiti uvjerenje.

"Nema segregacije, dobiće uvjerenje na osnovu onoga kako se izjasne njihovi roditelji", ističe ministrica.

Povodom ove četvrte opcije Ćirić-Parla kaže da je ministrica kazala da je ovaj prijedlog privremeno rješenje, te da će organizovati okrugli sto sa strukom  o ovom pitanju.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, podsjetio je da je Sindikat početkom ove školske godine kritikovao odluku sad već bivšeg ministra, te da je stav Sindikata bio jasan, a to je da roditelji, nastavnici i djeca biraju kvalitetan program, sadržaj i pristup izučavanju onoga što je predviđeno nastavnim planom i programom, a ne da raspravljaju kako će im se predmet zvati.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, na svom Facebook profilu je napisao da je po staroj instrukciji, u kojoj su učenici morali odabrati samo jedan jezik, bosanski odabralo 88,5 posto učenika i njihovih roditelja.

"Po novoj instrukciji bosanski jezik odabralo je 95,7 posto učenika i roditelja. Ovih 7,2 posto upisalo je i hrvatski i srpski. Tri su službena jezika, nema četvrtog, tako kaže Ustav", poručuje Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije