Gradovi

Pratite nas na Google news

Ćirić-Parla: Djeca nisu diskriminisana

Ćirić-Parla: Djeca nisu diskriminisana
Foto: N.N. | Ćirić-Parla: Djeca nisu diskriminisana
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Dijana Ćirić-Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo smatra da nijedno dijete nije diskriminisano jer im nisu ni podijeljena svjedočanstva.

Podsjećamo, u ovom kantonu digla se velika prašina zbog informacija koje su posljednjih dana kružile među roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola, ali i putem društvenih mreža, da su neka djeca u ovom kantonu diskriminisana tako što nisu dobila uvjerenje o završenom prvom polugodištu škole, a zbog toga što su se njihovi roditelji odbili izjasniti o samo jednom jeziku (bosanskom, srpskom, hrvatskom).

"Nakon što je cijela priča krenula, mi smo putem naših općinskih organizacija provjerili sve i nema diskriminacije u smislu da je neko dobio svjedočanstvo, a neko nije", objasnila je Ćirić-Parla.

Zineta Bogunić, kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i mladih, odlučila je da roditeljima omogući i četvrtu opciju.

"Opredijelili smo se i za naziv bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i hrvatski jezik i književnost. Ovaj naziv podrazumijeva učenje sva tri jezika, uz postojanje planova i programa. Uopće nije bilo potrebe za dizanjem ovakve prašine", poručila je Bogunićeva i podvlači da će sva djeca dobiti uvjerenje.

"Nema segregacije, dobiće uvjerenje na osnovu onoga kako se izjasne njihovi roditelji", ističe ministrica.

Povodom ove četvrte opcije Ćirić-Parla kaže da je ministrica kazala da je ovaj prijedlog privremeno rješenje, te da će organizovati okrugli sto sa strukom  o ovom pitanju.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, podsjetio je da je Sindikat početkom ove školske godine kritikovao odluku sad već bivšeg ministra, te da je stav Sindikata bio jasan, a to je da roditelji, nastavnici i djeca biraju kvalitetan program, sadržaj i pristup izučavanju onoga što je predviđeno nastavnim planom i programom, a ne da raspravljaju kako će im se predmet zvati.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, na svom Facebook profilu je napisao da je po staroj instrukciji, u kojoj su učenici morali odabrati samo jedan jezik, bosanski odabralo 88,5 posto učenika i njihovih roditelja.

"Po novoj instrukciji bosanski jezik odabralo je 95,7 posto učenika i roditelja. Ovih 7,2 posto upisalo je i hrvatski i srpski. Tri su službena jezika, nema četvrtog, tako kaže Ustav", poručuje Konaković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije